kraftfoodsmarsimg_4460
Marabou åkte på nöten i Marknadsdomstolen
Matjätten Kraft Foods som äger Marabou tyckte att godistillverkaren Mars Sverige efterapar M:et i deras "M chokladdragérade jordnötter" med M:en i M&M´s. Nu har Marknadsdomstolen avgjort dispyten. Kraft Foods förlorar och måste betala Mars rättegångskostnader på totalt 834 000 kronor.
 
”Produkten M&M´s är originalprodukten som Marabou och sedermera Kraft kopierat. Detta mål rör något så ovanligt som att kopian stämmer originalet för vilseledande efterbildning”, skriver Mars Sverige till Marknadsdomstolen.
 
”Mars har sedan 1941 använt sig av de två figurerna Red och Yellow tillsammans med beteckningen M&M´s på sina förpackningar av chokladdragéer. Det kan inte vara frågan om vilseledande efterbildning då Marabou och sedermera Kraft kopierat såväl Mars produkt som dess förpackning. Det faktum att Kraft efter M&M´s introduktion på den svenska marknaden ändrat sin förpackning för att närmare efterlikna M&M´s är ytterligare ett bevis på detta.”
 
Kraft Foods å andra sidan menade att de var först med formen på m:et på den Svenska marknaden och därför äger rätten till designen.
 
”Genom sin marknadsföring av produkterna (marknadsförda under varumärket M&M´s) utnyttjar Mars obehörigen det värde som ligger i konsumenternas positiva föreställningsbild av Krafts produkt och kännetecknet M”, skriver Kraft Foods till domstolen.
 
Källa: Marknadsdomstolen
 
/FoodMonitor
 

t20