Ekologisk dipp på Systembolaget
Försäljningen av ekologiska drycker på Systembolaget har minskat med 16 procent under årets första kvartal. Det rapporterar Ecoweb.
Redan förra året började utvecklingen för det ekologiska sortimentet att stanna av efter att ha dessförinnan ha ökat tvåsiffrigt under ett fleral år..2012 stannade på en ökning med 1 procent vilket var i första hand det första halvårets förtjänst..
Den överlägset största kategorin vin, som står för nästan 80 procent av ekoföräljningen vvisar en minskning med nästan 16 procent. Vin utgör nästan 80 procent av ekoförsäljningen hos Systembolaget, enligt Ecoweb.
– Vi har utvecklingen av ekoförsäljningen under uppsikt. Det är för tidigt att säga ännu, efter bara ett kvartal, varför försäljningen minskat. Ekologiskt är fortfarande ett område som vi satsar på, säger Therese Elmgren som är pressansvarig hos Systembolaget.

Man har trots siffrorna fortsatt höga ambitioner när det gäller andelen ekologiskt på Systembolaget.
– På kortare sikt 5 procent, men på sikt vill vi nå 10 procent. Det innebär naturligtvis att vi kommer att öka lanseringstakten inom alla kategorier, säger Therese Elmgren.
Systembolaget är Sveriges tredje största försäljningskanal för ekologiska livsmedel och är därmed en viktig aktör. Under 2012 var Systembolagets ekologiska försäljning värderad till cirka 1,1 miljarder kronor (Källa: Ekoweb).
/FoodMonitor

t20