LaserFood
Tatuerad frukt?
Företaget Laser Food i Valencia, Spanien, erbjuder den europeiska marknaden en ny typ av märkning för frukter. Nu kan man få dessa ”tatuerade” istället för att använda klisteretiketter. En av de största vinsterna med detta sägs vara säkrare spårbarhet. (Foto: Laser Food)
Syftet med ”tatueringen” är att ersätta dagens etikettering utan att spårbarheten går förlorad. Laser Food framhåller också att man med den speciella lasermetoden även kan förse frukterna med såväl EAN-koder som logotyper. Dessutom i hög hastighet och utan att produkterna tar skada, rapporterar norska PackNews.
– Laserstrålen som används är speciellt designad för uppgiften. Den tränger inte in i skalet utan påverkar bara pigmenten på ytskiktet. Märkningen blir så pass ytlig att den kan vara svår att upptäcka vid en första anblick. Därför har vi även designat en kontrastvätska som sprayas på ytan direkt efter etsning, förklarar företaget, som samtidigt tillägger att samma kontrastvätska är godkänt av EU:s hälsovårdsmyndighet.
Den tekniska utrustningen kan användas som separat enhet men kan också integreras i en existerande förpackningslinje. En specialvariant kan också märka frukt som redan är förpackad i exempelvis plasttråg, skriver PackNews vidare.
– Konsumenterna kan dra många fördelar av detta, men den viktigaste är kanske att dessa nu för första gången kan få den information om varan som önskas direkt från varan själv. Det betyder en högre säkerhet, man vet som konsument vad man har köpt. Påklistrade etiketter har haft den funktionen tidigare, men dessa kan exempelvis lätt falla av, menar man.
/FoodMonitor

t20