fikon_25020gÅrets ekologiska
fikon har landat
Saltå Kvarn lanserar nu årets skörd av soltorkade ekologiska fikon som just har kommit till Sverige. Företaget bidrar också med några tips och fakta om fikon – en av Sveriges stora vinterprimörer som kan användas till mer än de flesta känner till.
 
Att vi äter särskilt mycket torkade fikon under vintern och kring jul beror inte minst på att de är som färskast och bäst just då. Traditionen att äta fikon och andra torkade frukter på vintern hör också ihop med att de håller länge. Fikon är energigivande, innehåller bland annat mycket fibrer och fruktsocker och är rika på antioxidanter och mineralerna kalium och järn.
 
Förutom att äta torkade fikon som de är, passar de utmärkt att använda till exempelvis i matbröd, kakor, müsli, gröt, sallader, rullader, desserter, marmelader och egen konfektyr. Man kan också göra goda tillbehör till olika maträtter, t.ex. blanda egen fikonpesto med soltorkade fikon, solroskärnor, vitlök och solrosolja, tipsar Saltå Kvarn.
 
Fakta:
Större delen av världens torkade fikon kommer från Turkiet. Det finns många olika typer, bara i Turkiet växer 600 olika sorter. Det finns också ett antal kvalitetsgrader och storlekar. Saltå Kvarns soltorkade fikon är av sorten Sarilop och kommer från ekologiska familjeodlingar omkring staden Izmir (tidigare kallad Smyrna) i västra Turkiet. Fikon äts också färska, men är då oftast av en annan sort.
 
Fikonen skördas i augusti/september. En del används som färsk frukt, men huvuddelen soltorkas under några höstveckor. Ungefär en tiondel av Turkiets fikonskörd är ekologisk, vilket bland annat innebär att man inte använder konstgödsel, kemiska bekämpningsmedel eller andra kemikalier.
 
Källa: Saltå Kvarn

 

t20