magdalenaÅrets rättvisaste fika
”Varje fikadeltagare är en röst för att Fairtrade är viktigt”. Det konstaterar Fairtrade Sveriges generalsekreterare Magdalena Streijffert (bilden), i samband med Sveriges största Fairtrade-fika anordnas på torsdag. Foto: Fairtrade Sverige
I Fairtrade Challenge gör privatpersoner och kändisar, företag och organisationer, kommuner och skolor gemensam sak och sätter fokus på hur lätt det är att göra skillnad med sin kaffekopp. Fairtrade Challenge anordnas för femte året i rad och den 17 oktober är även den internationella dagen för att bekämpa fattigdom, meddelar Fairtrade Sverige..
Redan nu är över 300 000 fikadeltagare registrerade på Fairtrades kampanjsajt. Syftet är att visa hur man med hjälp av att välja Fairtrade-märktr kan skapa möjligheter till utveckling och stärka mänskliga rättigheter i länder med utbredd fattigdom, menar man hos fairtrade Sverige.
Fairtrade Sverige konstaterar att intresset är för att delta från såväl privatpersoner, organisationer som företag och politiker.
Värmlandskommunerna Hammarö, Karlstad, Kil och Eda ligger i topp när det gäller landets fikatätaste kommuner. I Skåne väntas deltagandet öka med nära 10 000 deltagare jämfört med förra året och i Lund har enbart fackförbundet Kommunal planerat att arrangera 450 fikapauser.
– Varje fikadeltagare är en röst för att Fairtrade är viktigt. På samma sätt som varje köp av en Fairtrade-märkt produkt bidrar till att odlare och anställda i utvecklingsländer får möjlighet till bättre villkor. Det här är en dag för alla att rikta uppmärksamheten till de som odlar de kaffebönor, bananer, teblad och socker som vi konsumerar i fikarum Sverige över, berättar Magdalena Streijffert.
/FoodMonitor

t20