KRAVskinka
Rekordmånga KRAV-skinkor
Totalt finns det i år 250 ton julskinka från svenska KRAV-märkta grisar. Av dessa säljs cirka 6 ton som KRAV-märkt julskinka, vilket är rekord.
Anledningen till att inte all skinka från KRAV-märkta grisar säljs med märkningen som färdig julskinka är att nitrit tillsätts i merparten av julskinkorna varför dessa istället säljs som EU-ekologisk skinka, enligt organisationen.
Nitrit tillsätts för att hållbarheten ska bli längre och för att köttet ska få en rödare färg. KRAV tillåter inte nitrit av försiktighetsskäl eftersom forskning visar att nitrosaminer kan ge cancerframkallande effekter (nitrit omvandlas till nitrosaminer i magsäcken), meddelar man.
– KRAV-märkt julskinka har mer och trevligare smak och köttet är mörare och finare, kommenterar Patrik Sewerin, köksmästare på KRAV-märkta Gunnebo Kaffehus & Krog, Gunnebo slott utanför Göteborg.
/FoodMonitor

t20