aktalask
Läsk utan tillsatser
Föreningen Äkta vara är ständigt på jakt efter produkter som tillverkas utan onödiga tillsatser. Nu meddelar föreningen att man på Gotland hittat två unga grabbar som börjat tillverka salmbärslemonad, en lätt kolsyrad dryck som är helt fri från konserveringsmedel, färgämnen och e-nummer och som nu har blivit Ä-märkt.
– Våra produkter unika. Det är ett hantverk som är svårt att hitta på dagens dryckesmarknad, berättar Martin Hansson på företaget som började som ett UF-företag på ett gymnasium på Gotland.
William Pettersson och tre kamrater ville från början brygga en salmbärsöl, men fick tänka om eftersom det visade sig att regelverket inte tillät tillverkning av alkohol, berättar Äkta vara. Istället blev det en kolsyrad lemonad, gjord på juice från det gotländska salmbäret. Efter skolan valde William att fortsätta med projektet, nu tillsammans med sin syssling Martin Hansson.
Tillverkningen sker på Stafva gård utanför Visby, där nu sju mathantverkare delar produktionslokal. Bland annat gör Gute glass sin Ä-märkta glass där. I lemonadavdelningen startar produktionen med bären.
– Bären handplockas noggrant på sensommaren i Gotlands vildmark och fryses sedan ner. När drycken ska tillverkas kokas bären upp tillsammans med lime och citron, berättar Martin.
Därefter pressas bären och blandas med socker och kolsyrat vatten för att slutligen tappas på flaskor och pastöriseras.
– Vi har valt att inte filtrera lemonaden så hårt för att det ska kännas att det är en dryck gjord på äkta bär, vilket avlagringarna i flaskan bevisar, säger William.
Lemonaden säljs idag främst på restauranger och caféer på Gotland, men även på några ställen i Stockholm. Ambitionen är dock att leverera till hela Sverige.
– Nya smaker kommer att lanseras under 2014. Smaker som rabarber, fläder och havtorn kommer att dyka upp, allt under samma koncept "äkta vara", konstaterar Martin Hansson.
/FoodMonitor

t20