kravjul
Rekordjul för KRAV-skinka
Det kommer att finnas tio ton KRAV-märkt julskinka till försäljning i år, vilket är en ökning med 67 procent jämfört med 2013. ”Det är ett riktigt glädjande all-time-high", säger Johan Cejie, försäljningschef på KRAV.
Enligt KRAV har volymen KRAV-märkt julskinka tidigare legat på en andel av mellan fyra till sex ton av de cirka 220 ton julskinka som kommit från KRAV-märkta grisar i Sverige. I år ökar alltså den KRAV-märkta julskinkan till 10 ton vilket i sin tur bara är en liten del av de cirka 300 ton KRAV-kinkor som kommer i år.
Att så liten andel av skinkorna från 300 ton får märkningen beror på att nitrit tillsätts i merparten av julskinkorna vilket innbär att de istället märks de med EU-lövet.
”KRAV tillåter inte nitrit av försiktighetsskäl eftersom forskning visar att nitrosaminer kan ge cancerframkallande effekter. Fler konsumenter efterfrågar också nitritfria produkter. Med tiden har de lärt sig att det är KRAV-märkt julskinka och charkprodukter som är nitritfria”, berättar organisationen.
– På de finska julborden är så gott som all julskinka nitritfri. I den bästa av världar hade vi lyckats övertyga den svenska dagligvaruhandeln att inte tillsätta nitrit till de ekologiska julskinkorna. Då hade vi haft stora mängder KRAV-märkt julskinka från Sverige, säger Johan Cejie.
Man bedömer att ökningen i butik beror på en rad orsaker, inte minst konsumentmakt. Den KRAV-märkta julskinkan sålde slut förra året och butikerna rättar sig och köper därför in mer i år. Konsumenter köper också mindre mängd, men bättre kött och är noga med att grisarna ska kunna beta och böka i jorden och få ekologiskt foder, konstaterar man.
/FoodMonitor

t20