CAMånga fler
ekogrisar i år
Det KRAV- ekologiska grisköttet har inte räckt till på långa vägar under året som gått och har utgjort knappt 1 procent av den totala svenska grisuppfödningen. Nu tycks det dock ha lossnat, konstaterar Carina Andersson (foto), vice ordförande i föreningen Jord på Trynet. Foto: Linus Höök
Nu vill landets 24 KRAV-grisuppfödare bli fler för att kunna möta den starka efterfrågan.
– Vi kommer att öka antalet KRAV-grisbönder med 25 procent och antalet KRAV-uppfödda grisar med närmare 50 procent under 2015. Det betyder 6 nya uppfödare och knappt 10 000 nya grisar, berättar Carina Andersson, vice ordförande i Jord på Trynet.
Föreningen har arbetat en tid för att få till stånd ökningen. Men det tar tid att ställa om till KRAV och ökningen kommer successivt med start redan andra kvartalet 2015, meddelar man.
– Svenska KRAV-regler skiljer sig radikalt från EU-ekologiska regler som bara kräver utevistelse på en betongplatta, säger Carina Andersson.
På KRAV gläds man åt de nya uppfödarna:
– Det är fantastiskt roligt att så många lantbrukare, på kort tid har kunnat ställa om för att producera det kött som allt fler konsumenter vill ha, kommenterar Johan Cejie, försäljningschef KRAV.
Även på Svenskt Butikskött som förmedlar omkring 95 procent av allt KRAV- griskött till detaljhandeln är man glada över ökningen.
– Det här är den största ökningen på 10 år, konstaterar Dirk van der Krogt på företaget.
/FoodMonitor

t20