Mjölkens ursprung blir tydligare
Arla fyller 100 år och lanserar i samband med det en ny ursprungsmärkning för svenska mejeriprodukter. Alla produkter märkta med den blågula Sverigekannan ska vara gjorda på 100 procent svensk mjölk från Arlagårdar. Sverigekannan införs successivt i takt med övriga förpackningsförändringar, meddelar man.
Arla arbetar också med att tydligare ange mjölkens ursprung för de produkter där råvaran kommer från ett annat land.
– Att veta var maten kommer ifrån blir allt viktigare för allt fler, och med Sverigekannan vill vi göra det lättare för konsumenten att göra ett medvetet val. Man ska inte behöva vända och vrida på paketet och läsa det finstilta för att ta reda på var mjölken kommer ifrån. Det ska räcka med en snabb blick på förpackningen, och därför lanserar vi nu Sverigekannan, berättar Henri de Sauvage, vd för Arla i Sverige.
Enligt en undersökning av Ipsos i januari 2015 anser 8 av 10 konsumenter att ursprungsmärkning är viktigt. Nästan lika många tycker att det är viktigt med svenska råvaror och att maten man äter produceras i Sverige. Enligt Arla finns idag inget lagkrav på ursprungsmärkning av mjölkprodukter i Sverige, och med införandet av Sverigekannan går Arla utöver vad lagstiftningen kräver.
Arla har sedan tidigare angett tillverkningsland, och alla mejeriprodukter märkta med den röda Arla Kon eller Svenskt Smör-märkningen är tillverkade på svensk mjölkråvara. Detsamma gäller bland annat de svenska ostklassikerna och alla Arlas ekologiska produkter tillverkade i Sverige.
Sverigekannan införs löpande under 2015 och 2016 med start i maj, meddelar man.
/FoodMonitor

t20