marknadsrapport_new_large
Fler ställer om till KRAV
Igår presenterar KRAV sin marknadsrapport som ger en heltäckande bild av den ekologiska marknaden i Sverige under 2010. Bland annat ökade den totala försäljningen av ekologiskt och KRAV-märkt mat med cirka elva procent under 2010, enligt ett pressmeddelande från KRAV.
 
– Efter år av rekordartade försäljningsökningar fortsätter försäljningen uppåt. Nu ser vi också att förädlade produkter, som till exempel barnmat vinner mark, säger Katarina Wolf chef för Marknadskommunikation, KRAV.
 
Rapporten visar också att allt fler lantbrukare vill föda upp djur enligt KRAVs regler. Mjölkkor och grisar i karens, det vill säga på väg att bli KRAV-certifierade, ökade rejält mellan 2009 och 2010. Från 1658 mjölkkor till 5942 och från 55 grisar till 1945. Sammanlagt finns det idag knappt 40 000 respektive 30 000 KRAV-certifierade mjölkkor och grisar, enligt KRAV.
 
– Ökningen är ett tydligt tecken på att efterfrågan på gott kvalitetskött ökar och att KRAV-producenterna får mer betalt. Vi vet också att god djuromsorg är en av de viktigaste aspekterna för konsumenter att köpa KRAV-märkt, säger Katarina Wolf.
 
Antalet KRAV-grisar har legat på en konstant nivå under många år, men nu när priset för KRAV-grisar ökar har också fler grisbönder valt att ställa om sin produktion till KRAV. En av dem är Karl-Petter Bergvall (foto) från Säffle:
 
– Vi hade valet att utöka den konventionella produktionen eller att lägga om till KRAV. Det här valet kändes roligast och mest rätt i tiden. Det är jättekul att se när djuren är ute, hur nyfikna, pigga och glada de är, säger han.
 
Källa: KRAV
 
/FoodMonitor

t20