aaaaaaaaaaaastuntitledOstar med lokal förankring
Skånemejerier lanserar två nya ostar, tillverkade av mjölk från gården Vasen i Nye utanför Vetlanda. Enligt företaget ett steg i ambitionen att erbjuda produkter med stark förankring till sin bygd, med tydligt ursprung och regional mjölkråvara.
 
Med lanseringen vill Skånemejerier också slå vakt om den svenska mjölkproduktionens framtid och visa på mångfald.
 
Bröderna Kjell och Per Sandahl har drivit släktgården Vasen sedan 1982. Verksamheten startades av brödernas morfar redan 1935. På den tiden fanns det 8 kor och några hästar, en dräng och en piga. Idag arbetar totalt ca 12 personer, inklusive familjerna Sandahl, på gården. Vasen ligger i Nye socken, någon mil från Vetlanda.
 
På gården har man alltid legat i framkant när det gäller miljö- och djurfrågor. Bland annat går de 500 korna fritt i stallet sedan 20 år tillbaka, vilket bidrar till en lugn och harmonisk miljö. Gården är också självförsörjande på det grovfoder som varje ko behöver ca 20 kg av varje dag.
 
– För oss på gården Vasen känns det helt fantastiskt att kunna erbjuda de Småländska konsumenterna en alldeles egen småländsk ost från vår anrika bygd, säger Kjell Sandahl.
 
Vasen ost tillverkas på Skånemejerier i Kristianstad, och kommer att säljas i Småland med start V 45. Osten kommer i två olika varianter: Vasens Präst 35% mellan och Vasens Grevé 28% mellan.
 
/FoodMonitor

 

t20