300 000 Fairtrade-fikade
I onsdags, den 27 oktober, arrangerades Sveriges största fikapaus, Fairtrade Challenge. Runt om i hela landet fikades det på mer än 1500 platser och mer än 300 000 personer deltog och tävlade för att göra skillnad för odlare och anställda i utvecklingsländer.
 
Fairtrade Challenge anordnades för andra året i rad. Målet var att folk i hela Sverige skulle fika minst en Fairtrade-märkt produkt någon gång mellan åtta på morgonen och åtta på kvällen. Utmaningen var att bli bättre än förra året och få fler än 150 000 personer att delta den här gången. Mer än dubbelt så många fikadeltagare har nu rapporterats in från fikapauser runt om i hela Sverige.

 

– Den största vinsten är om fler fått upp ögonen för Fairtrade. Varje inköp av Fairtrade-produkter skapar möjligheter för odlare och anställda i utvecklingsländer att förbättra sina arbets- och levnadsvillkor, säger Helena Markstedt, generalsekreterare på Fairtrade Sverige, och fortsätter:
 
– Att så många deltagit visar att det finns en enorm uppslutning bakom Fairtrade. Många vill vara med och lyfta frågan om hur konsumtion, handel, fattigdomsbekämpning och mänskliga rättigheter hänger ihop. Många vill vara med och visa att det är enkelt att göra skillnad. Jag hoppas att svenska företag och dagligvaruhandeln ser hur stort intresset är och fortsätter utöka sitt utbud av Fairtrade-märkta produkter, avslutar Helena Markstedt.
 
/FoodMonitor

 

t20