aktalask
Läsk utan tillsatser
Föreningen Äkta vara är ständigt på jakt efter produkter som tillverkas utan onödiga tillsatser. Nu meddelar föreningen att man på Gotland hittat två unga grabbar som börjat tillverka salmbärslemonad, en lätt kolsyrad dryck som är helt fri från konserveringsmedel, färgämnen och e-nummer och som nu har blivit Ä-märkt.

HemkopTorsplan
Grönt ljus i hela fiskdisken
Som en del av sitt hållbarhetsarbete har Axfood beslutat om målsättningen att år 2020 enbart sälja fisk och skaldjur som får grönt ljus på WWF:s lista. Därför har de båda kedjorna Hemköp och Willys sedan 2008 avstått från att sälja rödlistad fisk och skaldjur. ”Det som avgör när vi klarar detta är tillgången på ASC-märkt lax”, kommenterar Åsa Domeij, miljöchef på Axfood.

ICA satsar på ursprung
Som ett resultat av att ICA i mars gav marknadsundersökningsföretaget TNS Sifo uppdraget att kartlägga svenskarnas åsikter om innehålls- och ursprungsmärkning har kedjan nu beslutat bredda ursprungsmärkningen av sina egna varor.

USA: Sockerläsk kan få varningstext
Fetma- och diabetesepidemin fortsätter att skörda många offer i USA. Nu vill lagstiftare i delstaten Kalifornien göra något åt saken. I torsdags klubbade man igenom ett nytt lagförslag om varningstext på sockerläsk.

Polaricas stämpel ska garantera schyssta villkor
Varje år är det nya skandaler kring de eländiga arbetsvillkor thailändska och andra bärplockare utsätts för. Nu har bärbolaget Polarica i Haparanda tröttnat på att jämföras med oseriösa aktörer på marknaden. Därför inför man en schysst-stämpel på sina förpackningar som ska garantera bra villkor för plockarna.

rakaRäka får rött ljus
Nordhavsräkan har fått rött ljus i WWFs nya konsumentguide för fisk och skaldjur. Samma gäller stenbitsrom och tonggol-tonfisk. Bläckfisk är en ny art i årets fiskguide som får gult ljus medan pilgrimsmusslan blir grön om den är handplockad, enligt WWF.

KRAVskinka
Rekordmånga KRAV-skinkor
Totalt finns det i år 250 ton julskinka från svenska KRAV-märkta grisar. Av dessa säljs cirka 6 ton som KRAV-märkt julskinka, vilket är rekord.

magdalenaÅrets rättvisaste fika
”Varje fikadeltagare är en röst för att Fairtrade är viktigt”. Det konstaterar Fairtrade Sveriges generalsekreterare Magdalena Streijffert (bilden), i samband med Sveriges största Fairtrade-fika anordnas på torsdag. Foto: Fairtrade Sverige

AK6
Kvinnor väljer oftare ekologiskt
ICA har genomfört en kundundersökning som indikerar att 72 procent av oss svenskar ibland, ofta eller alltid väljer ekologiska matvaror framför andra alternativ. Bland kvinnor ligger siffran på 74 procent medan mer beskedliga 67 procent svarade samma sak bland männen. Foto: Mats Holmström

Scan ändrar marknadsföring av kött
Som FoodMonitor berättat om tidigare så påstod köttbolaget Scan på sin sajt att deras köttrulle innehåller 109 procent kött. Nu ändrar bolaget sin marknadsföring.

Scan:
köttrulle innehåller 109 procent kött
Plus Köttbolaget Scan hävdar ofta att deras produkter har en hög kötthalt. Men nu har man gått för långt. På Scans hemsida har en konsument upptäckt att Scans ”Nötrulle källarrökt” påstås innehålla 109 procent kött. När han påpekar det orimliga i detta till bolaget så får han ett ovanligt svar.

KRAVbio
Nu finns KRAV-märkta biografer
Biograferna som tillhör kedjan Folkets Hus och Parker blir först med att KRAV-märka sina caféer och kiosker. Det handlar om Bio Rio i Stockholm, Bio Roy i Göteborg, Spegeln i Malmö och Röda Kvarn i Helsingborg.

magdalenaHon tar över den rättvisa stafettpinnen
”Jag tror att svenska konsumenter kan fördubbla sin konsumtion av Fairtrade-märkta produkter”. Det konstaterar tidigare riksdagsledamoten Magdalena Streijffert, som nu efterträder Helena Markstedt på posten som generalsekreterare för Fairtrade Sverige.

LaserFood
Tatuerad frukt?
Företaget Laser Food i Valencia, Spanien, erbjuder den europeiska marknaden en ny typ av märkning för frukter. Nu kan man få dessa ”tatuerade” istället för att använda klisteretiketter. En av de största vinsterna med detta sägs vara säkrare spårbarhet. (Foto: Laser Food)

Ekologisk dipp på Systembolaget
Försäljningen av ekologiska drycker på Systembolaget har minskat med 16 procent under årets första kvartal. Det rapporterar Ecoweb.

Hållbart i City Gross fiskdisk
Fisken tilapia är efter karp världens näst mest populära odlade fisk, enligt ASC. Arten har sålts i Sverige i över tio års tid men City Gross meddelar att man nu blir först med att erbjuda ASC-certifierad tilapia i sina manuella diskar.

MinnaHellmanNya appar ger tydligare produktinfo
Information om produkterna blir allt viktigare för konsumenten. Samtidigt har producenterna begränsad yta att förmedla informationen på vilket resulterar i svårtydda bokstavskombinationer, förkortningar och symboler. Därför har Konsumentföreningen Stockholm nu tagit fram två appar för att underlätta, en om tillsatser och en om symboler. ”Vi har inriktat oss på vad konsumenten vill veta, det är skillnaden jämfört med andra, liknande appar”, kommenterar Minna Hellman (foto), projektledare KfS.  

fairtradeFairtrade slog rekord
Förra året ökade försäljningen av Fairtrade-märkta varor med 28 procent. ” Företagen har vaknat och börjat möta konsumenternas efterfrågan”, säger Morgan Zerne, vd för organisationen i Sverige.

VeggiVeganska produkter
får egen märkning
Idag lanserade Djurens Rätt Sveriges första egna veganska märkning: ”100 % VEGANSKT, Godkänd av Djurens Rätt” tillsammans med Veggi, som blir första företaget att införa märkningen på sina sojaproteinprodukter.

appLRFAppen som
leder till bonden
6 av 10 svenskar tycker att produktens ursprung är bland de viktigaste faktorerna när de väljer mat. Detta i kombination med den senaste tidens turbulens inom köttindustrin gör att allmänintresset borde vara stort för att LRF den 23 april lanserar en app som ska göra det enklare för konsumenten att redan i butiken ta reda på om en vara innehåller svensk råvara eller inte.

markningensvensktkottStora frågetecken 
kring märkningen
Svenskt kött
Som FoodMonitor berättat om tidigare så vädrar branchorganisationen Svenskt Kött morgonluft med märkningen Svenskt kött efter alla skandalerna med det utländska köttet den senaste tiden. Men samtidigt finns det stora frågetecken kring hur bra märkningen egentligen har varit för handeln sedan den började tas i bruk för cirka två år sedan.

Trenden går mot svenskt kött
15-17 februari, en vecka efter att hästköttsskandalen avslöjats, genomförde YouGov, på uppdrag av organsiationen Svenskt Kött, en konsumentundersökning om svenskarnas attityder till kött och charkuterier i allmänhet och svenskt kött i synnerhet. Drygt 6 av 10 är beredda att betala mer för svenskt kött än utländskt, vilket är en ökning från 53 procent 2011 till 62 procent.

Bristande märkning
av chark och färdigmat
Enligt föreningen Äkta vara, som granskat Livsmedelsverkets rapport om hur väl kraven i livsmedelslagstiftningen efterlevs, råder stora brister i märkningen av färdigrätter och charkprodukter. Drygt 400 färdigrätter och charkprodukter ingick i granskningen.

City Gross satsar på
ASC-märkt Pangasius
På måndag börjar City Gross sälja matfisken Pangasius från ASC-certifierade odlingar. Därmed hoppas man bli först av de stora kedjorna att erbjuda denna populära fisk i hållbar form.

Brister i märkningen av matvaror
Av 142 kontrollerade produkter saknade mer än var tionde märkning på svenska och butiksförpackad mat visade sig brista i märkning vad gäller kontaktuppgifter, ingredienser och mängd. Detta är resultatet av en inspektion hos totalt 45 livsmedelshandlare i Haninge, Tyresö och Nynäshamns kommun.

Livsmedelsjättar satsar miljoner för att hindra GMO-lagstiftning
Som FoodMonitor berättat om tidigare kommer invånarna i Kalifornien att den 6 november rösta om en lagstiftning som kräver att GMO-innehållande livsmedel måste märkas ut. Men flera stora livsmedelsföretag uppskattar inte initiativet och satsar nu stora belopp för att stoppa lagstiftningen.

ArlaWellnesswebbild
Arla lanserar mjölk
med hälsopåståenden
Mjölkbolaget Arla meddelar att man från och med denna vecka börjar marknadsföra mjölkprodukter, drickyoghurt och mjölkdrycker, med specifika hälsopåståenden under märkningen Arla Wellness. Ingredienserna har enligt bolaget fått EU:s godkännande.

Poängsystem för miljöåtgärder
Saltå Kvarn tar ett steg till i sin satsning på ekologiska kretsloppsjordbruk genom att införa ett poängsystem för frivilliga miljöåtgärder som ger gårdarna mer betalt. Syftet är att åstadkomma största möjliga miljönytta, meddelar bolaget.

Coop slutar med
certifierade jätteräkor
Enligt Naturskyddsföreningen följer nu Coop andra aktörers initiativ och slutar att sälja den certifierade jätteräkan, även kallad tigerräka och scampi. Naturskyddsföreningen har i flera rapporter visat vilka svåra följder konsumtionen av jätteräkor får på de platser där räkorna odlas, dvs. även certifierade räkor. 

akaviarMSC-märkt kaviar
Framfoods meddelar att man nu lanserar kaviar med den globala miljömärkningen MSC, under varumärket Isbjörnens kaviar. MSC är det certifieringssystem för vildfångad fisk som toppar rankningen av miljömärkningar för fisk enligt Världsnaturfonden, WWF.

 

 

 

 

t20