Livsmedelsverket har i dagarna beslutat att förbjuda slakteriet Kronfågel i Valla att använda de kycklinghalsar som finns i en kyl vid rensen i bolagets anläggning. Detta efter det att slakteriet enligt myndigheten slarvat i hanteringen och låtit halsar ligga kvar på ett band över natten och sedan lagt dem i en kyl.
”Det kött som på morgonen står i kylen kommer att användas till produktion under dagen. Personalen visst inte när köttet hade kommit till kylen. Om kött ligger i rumstemperatur finns det risk för att patogena bakterierna växer till i köttet. Dessutom kan rengöringsmedel och desinfektionsmedel ha kontaminera köttet vid rengöringen av anläggningen”, skriver Livsmedelsverket i förbudet.
Händelsen inträffade i april men det är alltså inte förrän nu som Livsmedelsverket lägger ett förbud mot Kronfågel.
”Vid inspektionen på Kronfågel AB:s anläggning i Valla den 2 april 2019 konstaterade Livsmedelsverket att ungefär ett kilo kycklinghalsar låg på bandet i kylen vid rensen. Dagens produktion hade inte startat. Personalen hade inga uppgifter om vilken dag köttet var producerat. Vid kontrollen framkom att köttet kan ha legat i rumstemperatur i halstumlaren under hela natten. Personalen hade inte några instruktioner om att köttet skulle kastas eller om det skulle gå till vidare livsmedelsproduktion”, skriver myndigheten i förbudet.