Polis och skyddsombud beordrade utrymning av Foodmark efter olycka – 11 personer fördes till sjukhus
I dagarna fick livsmedelsföretaget Foodmark AB:s anläggning i Österhaninge utrymmas på grund av rökutveckling i samband med att en produktionslinje rengjordes. Det framgår av en anmälan.
”En anställd i produktion skulle rengöra en produktionslinje BA11. Det stod en dunk med CL4, alkaliskt skumrengöringsmedel med klor, bredvid skumstationen vid BA11, som inte hade lock. Suglansen som används till dunken hängde vid skumstationen. Personen tog lansen från skumstationen och förde ner i dunken. Då bildades en reaktion med rökutveckling. … En lukt började sprida sig på plan 3 och andra personer reagerade som stod en bit ifrån BA11”, skriver en chef på bolaget i anmälan.
”Två andra personer går bort till såsavdelningen på grund av lukten för att undersöka vad som kan ha hänt. De hittar då källan till lukten, dunken, och en person tar då med sig dunken och fraktar bort till diskrummet och tömde den i brunnen. Teknikerna och skyddsombud påkallades och gick till diskrummet. Under tiden började personen som startade diskningen hosta tungt och mycket. Porten till balkongen öppnades för ventilation och personen skickades dit för att få frisk luft. Fler anställda skickades ut på balkongen för att få frisk luft. Beslut om att utrymma fabriken togs avskyddsombud då misstänkte att det var klorgas. På grund av tung hosta för den första personen ringde en kollega 112 och lagret kontaktades om att utrymma. Alla utom 3 var ute 19.45. 3 personer var kvar i byggnaden och polisen meddelade på plats att alla skulle utrymma.”
11 personer fick föras till sjukhus för kontroll.
”Symptomen var ont i luftrören, andningssvårigheter, stickande ögon, illamående, yrsel, och huvudvärk. Alla skrevs ut senare under natten”, skriver chefen.