Är du redan prenumerant behöver du bara logga in för att läsa artikeln.
{/akeebasubs}
{akeebasubs *}
USA: torkat kött gjorde tre personer sjuka och orsakade över 1 000 dödsfall bland hundar
Tre människor har insjuknat och över 1 000 hundar har dött efter att ha ätit jerky, torkat kött, som huvudsakligen tillverkats i Kina. Det larmar nu det amerikanska livsmedelsverket FDA om. Myndigheten är rådlös.
Totalt är det frågan om mer än 4 800 anmälningar de senaste åren som FDA fått in som gäller djur som blivit sjuka efter att ha ätit jerky som tillverkats av kyckling, anka, eller sötpotatis. Av dessa anmälningar kom 1 800 in mellan oktober förra året och den första maj i år.
Anmälningarna omfattar mer än 5 600 hundar, 24 katter, och tre människor. I fallen med hundarna dog alltså över 1 000 stycken.
Symptomen hos de drabbade djuren är i 60 procent av fallen gastrointestinal och leversjukdom, i 30 procent av fallen är det frågan om njur- eller urinsjukdom, och 10 procent gäller bland annat neurologiska symptom.
Men trots de tydliga symptomen har FDA inte lyckats precisera vad det är i jerky-produkterna som är orsaken. FDA har ett pågående samarbete med kinesiska myndigheter som hittills inte gett något resultat.
FDA rekommenderar djurägare i USA att hålla ögonen öppna och omedelbart rapportera symptom som minskad aptit, kräkningar, eller diarré, som håller i sig i mer än 24 timmar
Nästan all aktuell jerky har enligt uppgift importerats till USA från Kina och använts som mat till djur. Det är oklart om djur eller människor i Sverige drabbats.
Jordbruksverket har hittills inte fått någon information från FDA.
– Vi har inte hört talas om det här tidigare. Skulle vi få motsvarande problem i Sverige får vi göra en utredning och ta tag i det, säger Kjell Wejdemar, foderexpert på Jordbruksverket.
/FoodMonitor
Läs mer: http://www.fda.gov/AnimalVeterinary/NewsEvents/CVMUpdates/ucm397713.htm