Portfolio (tillfälligt öppen för alla besökare)
sIMG_9954
Brister på Scan Sverige i Linköping – Livsmedelsverket vill inte svara på frågor om ärenden
”Jag får blod och vätska på ansikte” och ”det var en lös kalv i bedövningsrummet. I personalens utrymme”. Bland annat så skriver Livsmedelsverkets personal som är stationerad på slakteriet Scan Sverige AB:s anläggning i Linköping i interna anmälningar förra månaden. FoodMonitor listar dessa. På Livsmedelsverket är man ointresserade av att svara på frågor om ärendena.
2024-09-03: ”Vid organbesiktning brast kroken som organen hängde i och både kniv och organpaket landade i min vänstra hand. Handen skyddades från kniven av skärhandsken. Detta upprepades strax därpå med ytterligare en krok.”
2024-09-03: ”Vid morgonbesiktningen uppmärksammades att två nöt från en flerdjursbox befann sig i drivgången utanför boxen. Mellan mig och drivgången fanns en stängd lucka.
”Under förmiddagen i samband med drivning hade en lucka inte stängts så att ett djur backade ut och var på väg ut utanför drivgången, det rörde sig dock direkt efter framåt och porten kunde stängas.”
2024-09-04: ”Väldigt mycket ånga kommer ut från under tarmbandet. På grund av detta det blir svårt att se och därför att besikta. Dessutom blir det väldig varmt och fuktig, man svettas mycket.”
2024-09-05: ”Vi besiktningsposition för beslagtagna slaktkroppar finns det en plattformsstege som:
är inte stabil
är väldig brant
är hög, behöver man ha fallskyddsutrustning?
man kan inte gå upp eller ner utan att ta tag i räcket, det vill säga att händerna kontamineras. Dessutom går det inte ta upp knivarna.
tvättställ och knivsterilisator saknas
plattformytan är liten (och vinglig), särskild om man tänker att vi ska snurra, dra och flytta på slaktkroppen
brynja och förkläde fastnar när man går ner
man kan inte se var man sätter foten
höjden kan inte anpassas. det är svårt att nå och besikta både fram och bakdelen (eller nedre och högre delen av slaktkroppen)
belysningen är undermålig. Det är mörkt, samt blir man bländad
plattformsstegen slår emot rör/kablar som riskerar att gå sönder
Man riskerar att ramla, dessutom ramlar man med en kniv i handen.
Det blir väldigt svårt att utföra besiktningsarbetet.”
2024-09-05: ”När jag besiktigar lever, ibland hänger levern i mitten, då måste jag lyfta den för att besikta och sen slår den tillbaka och jag får blod och vätska på ansikte. Det är inte bra att få blod och smuts på sig eftersom kan innehålla bakterie.”
2024-09-11: ”Halkade nästan på en liten cirkulär orange yta som är mycket hal och är belägen på golvet nära trappan som går över hud-bandet, mot rena sidan av slakten.”
2024-09-11: ”Det var en lös kalv i bedövningsrummet. I personalens utrymme.”
2024-09-19: ”Passagen i slakthallen, bakom plattformarna är trång. Det finns en pall som är iväg. Dessutom det finns ett rör som man kan snubbla på. Vad händer om man halkar eller snubblar (eller försöker plocka nåt) och blir klämd under en plattform?”
2024-09-24: ”Vid utförande av ETK på positionen efter stämpling i nötslakten har det skett en förändring av linan i taket. Några meter efter stämpling puttas inte kropparna fram automatiskt i jämn takt längre, utan glider fritt med hjälp av tyngkraften. Det innebär att hastigheten på linan ökat markant och risken att träffas av en slaktkropp som kommer i hög hastighet vid utförandet av ETK-kontrollen är överhängande.”
Hur ser ni på anmälningarna?
”De aktuella händelserna avser både tillbud och riskobservationer (varav det senare är steget innan tillbud dvs en observation som skulle kunna bli ett tillbud). Tillbud och riskobservationer är en del av vårt systematiska arbetsmiljöarbete för att upptäcka arbetsmiljörisker tidigt och därmed förebygga arbetsolyckor. Alla medarbetare kan rapportera händelser och därmed bidra till en bättre arbetsmiljö för alla. Det ser ut att vara fler händelser rapporterade vid den aktuella arbetsplatsen än vid andra arbetsplatser. Det går dock inte att dra säkra slutsatser om det eftersom det beror på hur stora arbetsplatserna är och hur benägna medarbetarna är att skriva tillbud, vilket varierar mellan arbetsplatserna”, skriver Livsmedelsverket i ett mejl till FoodMonitor.
Vad vidtar ni för åtgärder?
”Vi hanterar alla inkomna tillbud enligt våra interna rutiner med målet att förebygga att liknande händelser inträffar igen.”
Livsmedelsverket vill alltså inte svara på frågor om de enskilda ärendena.
”Vi kommenterar inte enskilda ärenden”, skriver myndigheten.
HÅKAN FRISELL