Är du redan prenumerant behöver du bara logga in för att läsa artikeln.
{/akeebasubs}
{akeebasubs *}
Sten i Sia - Glass knäckglass – ersätter inte konsument för tandskador
En konsument bet sönder en tand när han nyligen åt glass med knäckkulor från företaget Sia - Glass i Slöinge. Men trots att det enligt uppgift är säkerställt att det var frågan om sten i glassen så vill inte bolaget betala tandläkarkostnaderna på 6 500 kronor. I stället bollar man via sitt försäkringsbolag konsumentens krav vidare till ASM Foods AB i Mjölby som tillverkat knäckkulorna. På ASM Foods är man förvånade.
– Det är deras ansvar att ha relationen med kunden, punkt, det är helt klart. Vi är också lite förvånade över beteendet faktiskt, säger Roger Altsäter, vd i ASM Foods AB.
– Det är inte vår glassprodukt utan det är Sia - Glass ansvar och produkt.
Men Länsförsäkringar Halland, som agerar på uppdrag av Sia - Glass, är tydliga.
”ASM Foods eller deras försäkringsbolag får då utreda om ASM Foods är ansvariga eller inte”, skriver försäkringsbolaget i ett brev till konsumenten.
Sia - Glass vd tänker inte åsidosätta försäkringsbolagets beslut.
– Jag har varit med om att teckna försäkringen. Och där gör vi det ställningstagandet och åtagandet kontra försäkringsbolaget att vi inte ska själva hantera någonting. Utan att vi så fort det är en skada så ska vi överlåta det på försäkringsbolaget att hantera det. Annars tror de att vi kan gå vilse logiken i juridikens regler, säger Rolf Frid som är vd i Sia - Glass AB.
– Och det har vi konsekvent följt så fort det är en reklamation.
Konsumenten fick åka till tandläkare i samband med skadan. Händelsen inträffade i januari. Stenen hade enligt uppgift samma storlek som de knäckkulorna som ingår i glassen.
”Stenen i glassen gjorde så att en medelstor flisa gick bort ifrån mitten på kindtanden och delade den i 2 delar”, skriver konsumenten i en anmälan.
Skadan bekräftas av en bedömning från den behandlande tandläkaren som FoodMonitor tagit del av.
Enligt den utredning som Sia - Glass gjort är den enda rimliga förklaringen till att stenen kommit in i produktionen att den funnits i ASM Food:s kulor.
Men ASM Foods uppskattar alltså inte att få ärendet i knät.
– Jag vet inte varför det har blivit så här tokigt. Titta man i ett helikopterperspektiv så kan man tycka att det är lite löjligt.
Vad kommer ni att göra härnäst? – Vår kvalitetschef utreder och håller en dialog med Sia. Det är vår procedur.
Så ni har ingen direktkontakt med kunden? – I det här ärendet kanske man tycker det är logiskt att vi skulle kliva in och ta kontakt men det är inte vår produkt och varumärke. Och av princip vi är business to business, säger Roger Altsäter.
Konsumenten har i dagarna vänt sig till Livsmedelsverket och anmält bolagen.
Men myndigheten meddelar att det inte är de som ska avgöra om ersättning ska betalas ut.
HÅKAN FRISELL
Bilden: Inte den aktuella förpackningen med sten i.