Är du redan prenumerant behöver du bara logga in för att läsa artikeln.
{/akeebasubs}
{akeebasubs *}
Slaktkroppar studsar i vägg på Jämtlandsgården Livsmedel – nu hotar vite
I juli förra året konstaterade Livsmedelsverket vid en kontroll på slakteriet Jämtlandsgården Livsmedel AB i Hammerdal att ”vid partering av slaktkroppar av nöt åker bakkropparna iväg på banan med sådan fart att de flesta dunsar i väggen i kylrummet”. Vid en uppföljande kontroll i december kvarstod avvikelsen. Nu lägger myndigheten ett föreläggande som man förenat med ett vite på 15 000 kronor. Bolaget medger fel och lovar bättring.
– Det lät dramatiskt. Det har hänt, ja. Det blir lite fart i den banan så då händer det att kroppen går för långt och då stöter den emot en vägg. Så det äger nog sin riktighet, säger Bo Berg, styrelseordförande i Jämtlandsgården Livsmedel AB.
– Vi är uppmärksammade på det där så det kommer vi att ordna. Vi bygger bara in en spärr så når den aldrig väggen.
Med föreläggandet kräver Livsmedelsverket att Jämtlandsgården Livsmedel omedelbart upphör med att göra partering av nöt på ett sådant sätt att slaktkroppar kommer i kontakt med inredningen. Enligt myndigheten föreligger det risk för kontaminering.
”Att flertalet slaktkroppar tar emot inredning under parteringsarbetet ökar risken för att slaktkropparna kontamineras”, skriver myndigheten i ett beslut denna månad.
Vitet på 15 000 kronor gäller för varje påbörjad kalendermånad från och med den första februari.
HÅKAN FRISELL
FoodMonitor-Fakta: Jämtlandsgården Livsmedel AB. Omsättning: 18 miljoner kronor (2015). Resultat före skatt: minus 2 miljoner kronor. Antal anställda: 8.
Jämtlandsgården Livsmedel AB slaktar cirka 3 000 nöt och några tusen lamm per år.