Portfolio (tillfälligt öppen för alla besökare)
{akeebasubs !*}
Vildsvinskött kan orsaka parasitsjukdom

Det här är en plusartikel. Prenumerera på plus i 6 månader eller ett år. Med plus får du obegränsad tillgång till FoodMonitor. 
kopplus
Är du redan prenumerant behöver du bara logga in för att läsa artikeln. 
{/akeebasubs}
{akeebasubs *}
Vildsvinskött kan orsaka parasitsjukdom
Det första svenska fallet på 35 år av parasitsjukdomen trikinos har upptäckts i Värmland. Livsmedelsverket uppger att det är troligt att personen blivit sjuk av vildsvinskött som innehöll trikiner. Enligt labaratoriet Vidilab i Enköping visar detta hur viktigt det är att trikintesta allt vildsvinskött som ska ätas. 
– Hur sjuk man blir beror på hur många trikiner man får i sig. Upptäcks smittan tidigt är den behandlingsbar med bland annat antiparasitmedel, berättar Silvia Botero Kleiven, laboratorieläkare vid Smittskyddsinstitutet.
Att smittas av trikinos kan leda till döden för människor, men det är väldigt ovanligt, uppger man. Det värmländska fallet visar dock att risken att smittas med trikiner finns i Sverige, och att det därför är viktigt att följa det regelverk som finns för att undvika och göra sig av med smitta.
Enligt Livsmedelsverket tar upphettning till minst 68 grader död på trikinerna men då är det är viktigt att köttet är väl genomstekt i hela köttbiten som tillagas. Frysning av köttet anses inte längre som helt tillförlitligt vad gäller vildsvinskött.
Rekommendationen är att skicka in provet till ett ackrediterat laboratorium. Vidilab i Enköping är ett av få svenska laboratorier som är ackrediterat för trikintester. Länk till SWEDACS hemsida där övriga ackrediterade laboratorier finns listade här.
Fakta: Enligt lag ska trikinkontroll göras av kött från tamsvin, häst, vildsvin och björn, som ska säljas eller ges bort för konsumtion. Vilt som kan vara bärare av trikiner, framför allt vildsvin och björn, ska alltid passera en vilthanteringsanläggning om inte köttet enbart konsumeras i jägarens eget privata hushåll.
Om köttet ska konsumeras i det egna hushållet rekommenderar även Livsmedelsverket att prov tas och undersöks för förekomst av trikiner.

Hos tamsvin har man i Sverige inte påvisat trikiner sedan 1994. Trikiner påvisas årligen hos svenska vildsvin, 2-7 fall per år, totalt < 0,1 % av undersökta djur.
Källa: Smiddskyddsinstitutet
{/akeebasubs}