Portfolio (tillfälligt öppen för alla besökare)
{akeebasubs !*}
Vite på 100 000 kronor hänger nu över Skövde slakteri
Det här är en plusartikel. Prenumerera på plus i 6 månader eller ett år. Med plus får du obegränsad tillgång till FoodMonitor. 
Prenumerera här!
Är du redan prenumerant behöver du bara logga in för att läsa artikeln. 
{/akeebasubs}
{akeebasubs *}
Vite på 100 000 kronor hänger nu över Skövde slakteri
Trots påpekanden under flera år fortsätter slakteriet Skövde slakteri i Skövde att missköta hanteringen av slaktkroppar. Det handlar om slaktkroppar med fekalier och kroppar med sjukliga förändringar som kan sprida smitta. Det utsätter konsumenter för oacceptabla risker. Det anser Livsmedelsverket som nu hotar med 100 000 kronor i vite.
– Vi kollar dagligen. Det här är ett problem. För närvarande fungerar det. Slakteriet har satt dit mer personal och de stannar också slaktlinjen så fort det blir risk för hygieniska faktorer. Men vi har sett tidigare att det har blivit förbättringar och att det sedan har blivit försämringar igen. Så jag kan inte ännu uttala mig om det är en permanent förbättring, säger Karin Cerenius, avdelningschef för Västra Götaland på Livsmedelsverket.
Enligt föreläggandet, som alltså förenats med ett vite på 100 000 kronor, ska Skövde slakteri säkerställa att ”otjänliga slaktkroppar på rensbanan inte riskerar att komma i kontakt med livsmedelsgodkända slaktkroppar”.
Hur allvarligt är problemet på slakteriet?
– Det är allvarligt. Största faran när det gäller slakten är fekala föroreningar och dålig hygien.
Vad kan hända?
– Skitiga slaktkroppar är föroreningar i våra livsmedel.
Det kan sprida sjukdomar?
– Ja, det kan det.
Hur läge gäller vitet?
– Det har vi inte beslutat än. Det ska gälla tills vi känner att det här verkligen är en permanent förbättring. Det kommer att fortsätta löpa i ett flertal månader, säger Karin Cerenius.
FoodMonitor söker ansvariga på Skövde slakteri.
HÅKAN FRISELL
FoodMonitor-Fakta:
Vid flera tillfällen under flera år har Livsmedelsverket upptäckt brister när det gäller slaktkroppar på slakteriet:
26 december 2015 – en slaktkropp som var beslagtagen och otjänlig, på grund av förekomst av bölder med var, hade ”direkt fysisk kontakt med slaktkroppar som var tjänliga som livsmedel”.
27 maj 2016 – slaktkroppar med fekala föroreningar och bölder kontaminerar andra slaktkroppar. ”Föroreningar sprids mellan slaktkroppar”.
3 november 2016 – slaktkroppar med fekala föroreninhar, rödsjuka, ledinflammation, och bölder, kommer i kontakt med varandra.
31 januari 2017 – Livsmedelsverket observerade att ”ett stort antal slaktkroppar av svin växlas in på rensbanan. Vid ett tillfälle hängde 6 till 8 slaktkroppar tätt ihop. ”Kvalitetschefen kontaktades av Livsmedelsverket två gånger under dagen om att situationen inte var livsmedelshygieniskt acceptabel och att åtgärder måste till omedelbart”.
LÄS OCKSÅ: Ove Konradsson lämnar Skövde slakteri

LÄS OCKSÅ: Därför bör Skövde Slakteri stängas
{/akeebasubs}