Är du redan prenumerant behöver du bara logga in för att läsa artikeln.
{/akeebasubs}
{akeebasubs *}
Ingelsta Kalkon kommenterar dom – viktig för hela livsmedelsindustrin
Sedan år 2015 har slakteriet Ingelsta Kalkon i Tomelilla varit i konflikt med Livsmedelsverket i förvaltningsrätten om produkter av kalkon märkta ”julskinka”, ”kalkonbacon”, och ”kassler”. I dagarna vann Ingelsta Kalkon en tydlig seger. Segern är viktig för hela livsmedelsindustrin, menar bolaget.
– Vi är inte ensamma om det här. Det finns ju vegetariska räkor och vegetarisk kyckling. Kronfågel har kycklingbacon, säger Jörgen Olsson, kvalitets- och hållbarhetschef på Ingelsta Kalkon.
Hur känns det att vinna målet? – Det var jätteskönt. Jag ska inte säga att det är min baby men jag har varit med hela den här processen, säger Jörgen Olsson.
Jörgen Olsson berättar det hela började för några år sedan med en anmälan från Helsingborgs stad.
– Det var en vikarie på miljöförvaltningen i Helsingborg som gjorde ett besök i vår dåvarande butik i Helsingborg och anmälde till Livsmedelsverket att hon hittat kalkonbacon.
– Men det var ingen på Livsmedelsverket som ville ta i det här för det var en riktigt het potatis. Ärendet har valsat runt länge.
Till slut agerade ändå Livsmedelsverket juridiskt.
Som FoodMonitor berättat tidigare så lade myndigheten ett saluförbud mot de tre aktuella produkterna i september år 2015. Men i och med att Ingelsta Kalkon direkt begärde inhibition av det beslutet kunde man fortsätta sälja produkterna åtminstone tills domen föll.
Enligt Jörgen Olsson är domen till gagn för svenska konsumenter.
– Det är väldigt positivt naturligtvis för konsumenten. Vi har en annan typ av konsumenter som ställer andra krav idag och många är inte intresserade av att äta rött kött till exempel. Utan man vill äta fågelkött men man vill ändå ha samma utbud som för motsvarande rött kött.
Samtidigt som Jörgen Olsson är glad över domen så finns det en risk att Livsmedelsverket överklagar. Då fortsätter i så fall processen.