Tveksamt om Livsmedelsverkets åtalsanmälan biter på Håkantorp Slakteri
LEDARSTICK För drygt ett par veckor sedan åtalsanmälde Livsmedelsverket skandalslakteriet Håkantorp Slakteri i Vara. Det kom inte som någon direkt överraskning. Myndigheten har genom åren påtalat många brister på slakteriet.
Det som nu verkar ha fått bägaren att rinna över var de brister myndigheten upptäckt i år gällande rutiner kring bland annat självdöda djur, hanteringen av svaga och sjuka djur, och avlivning av djur.
Brister har enligt uppgift noterats vid flera tillfällen.
Men frågan är vad åtalsanmälan kan mynna ut i. Är det möjligt att bevisa djurplågeri? Eller blir det en företagsbot, ett strafföreläggande?
Håkantorp Slakteri har åtalsanmälts tidigare – och verksamheten påverkades inte nämnvärt av det.
En åtalsanmälan kan vara en kraftfull åtgärd. Enligt handlingar som FoodMonitor tagit del av så har Livsmedelsverket tillräckligt på fötterna för att en intresserad åklagare ska kunna göra något av det. Det gäller bara att ärendet hamnar på en sådan. I annat fall lär ärendet hamna långt ner i ärendebalansen.
Frågan är om inte Livsmedelsverket borde stänga ner verksamheten. Varför dra ut på det här mer och låta djurplågeriet fortgå? Varför skjuta ifrån sig det ansvaret?
Kan inte Litauen-ägda Håkantorp Slakteri se till att följa svensk lag så saknar de existensberättigande.
Och det är inte så att de är en viktig arbetsgivare i Vara. Nej, arbetskraften tas till stor del direkt från Litauen. Arbetarna får sovplatser i närliggande hus som ägs av bolaget. Detta enligt uppgifter till FoodMonitor.
Facket har länge varit kritiskt till det upplägget. Vad får arbetarna i lön? Det finns uppgifter om ren rovdrift.
Bolaget har tidigare sagt att några av de som arbetar på slakteriet varit veterinärer som utbildats i Litauen. Om det är sant har inte kunnat bekräftas. Men om så är fallet varför är då djurskyddet så dåligt?
Det är också så, vilket många inte känner till, att slakteriet bokstavligt talat fjärrstyrts från Litauen. Anläggningen är kopplad till ett system som gör att det kan övervakas och styras från en dator över nätet. Det gör dem nog rätt unika i Sverige. Kanske det vore bättre om anläggningar av den här typen i Sverige styrdes i Sverige.
Nej, det får vara nog med turerna kring Håkantorp Slakteri. Gör som Djurens Rätt föreslog redan år 2014 – stäng slakteriet.
Att det inte redan skett visar på att djurskyddslagstiftningen som den nu ser ut inte räcker till.