Är du redan prenumerant behöver du bara logga in för att läsa artikeln.
{/akeebasubs}
{akeebasubs *}
Kraftigt avmagrad ko på Norrbottensgården Slakteri
I dagarna levererades en kraftigt avmagrad ko till slakt på slakteriet Norrbottensgården Slakteri i Luleå. Enligt Livsmedelsverket har kon utsatts för onödigt lidande.
”Vid besiktning innan slakt konstaterades att kon var mager med synliga skelettstrukturer vid rygg, revben, höftbensknölar och svansfäste. Ryggraden var tydligt framträdande och ländkotornas sidoutskott kunde med enkelhet kännas. Endast ett tunt lager fett och muskel fanns mellan dessa och huden. Groparna vid svansfästet var djupa och över ryggen samt på bakdelen var musklerna tillbakabildade. Skelettstrukturerna var skarpa vid beröring. Kon hade en mycket tom våm, vilket indikerar att hon inte ätit ordentligt. Kons hull bedömdes till 1.5 på en 5-gradig skala. Pälsen över ländryggen var matt”, skriver den officiella veterinären, OV, i en anmälan till länsstyrelsen.
<
”Efter slakt bekräftades att kon var fett- och muskelfattig. Det var mycket sparsamt med fett kring bukorganen och njurarna, och vissa områden av fettet var gelatinartat. Runt hjärtat fanns fett i normal mängd, ett område på ett hjärtöra var gelatinartat. Efter avsågning av framben studerades benmärgen. Denna var gulglansig och mer gelatinös i konsistensen än normalt. Fett omvandlas till transparent och gelatinartat, så kallad serös atrofi, då djuret utsatts för långvarig svält och de sista fettreserverna bryts ner. Fettreserverna kring hjärtats kranskärl, njurar och benmärg är det sista som förbrukas, varför det är i dessa områden gelatinartat fett oftast observeras. Vid serös atrofi i benmärgen är djuret per definition utmärglat. Observera att den aktuella kon hade små områden av gelatinartat fett och fortfarande fettreserver kvar runt hjärtats kranskärl och i benmärg. Kon bedöms därför som kraftigt avmagrad, men på väg mot utmärgling.”