Portfolio (tillfälligt öppen för alla besökare)
k71
Antalet ärenden med högdräktiga och nyförlösta ökade – djurbönder i Västra Götalands län i topp
Antalet ärenden med högdräktiga och nyförlösta djur som upptäckts på landets slakterier ökade förra året jämfört med föregående år. Detta enligt ny statistik från Livsmedelsverket. Västra Götalands län var det län som hade flest ärenden och där var också ökningen som störst.
k31
I ett av de senaste ärendena som blivit offentligt i dagarna skickade en djurägare i Örebro län två högdräktiga kor till slakt.
Så här skriver en officiell veterinär, OV, i en anmälan till länsstyrelsen om det ärendet:
”Vid köttbesiktning den 9 december 2019 vid Närkes Slakteri i Gällersta AB konstaterades det att två av nio levererade kor från ... var högdräktiga och att mindre än 28 dygn sannolikt återstod till kalvning. Ytterligare fem av korna i denna djurgrupp var dräktiga i sent stadie men i dessa fall bedömdes att mindre än 90 procent av dräktighetstiden var passerad”
”Första kon … var dräktig med en kalv vars längd från hjässan till svansroten var cirka 88 centimeter. Pälsen var väl utvecklad över hela kroppen, även magen, och kalven hade genombrutna framtänder. De största placentomen, sammanväxningarna mellan fosterhinnor och livmoder där näringsutbyte sker, var 12 centimeter i längd. Andra kon … var dräktig med en kalv vars längd från hjässan till svansroten var cirka 86 centimeter. Pälsen var väl utvecklad över hela kroppen, även magen, och kalvens framtänder hade börjat bryta igenom. De största placentomen var 11 centimeter i längd. Sammantaget var dessa två kalvar fullt utvecklade och deras längd, fulla behåring, frambrutna tänder, och placentomens storlek, talar för att dräktighetstiden hade passerat 90 procent. Korna skulle inte ha transporterats eftersom de i och med detta har utsatts för risk till stora fysiska påfrestningar och omfattande stress.”
Det är enligt OV olämpligt att skicka högdräktiga kor till slakt.
”Skelettfogar och ligament i bäckenområdet luckras upp hos kon inför en förlossning. Detta leder till en instabilitet i djurets rörelseapparat och i kombination med fostrets extra vikt och fostervattnet blir påfrestningen vid en transport stor för kon. Kon löper även risk att drabbas av andra tillstånd, så som tryck mot nerver i bäckenområdet, vilket kan förvärra tillståndet ytterligare. Djur utsätts rent generellt för stress under en transport och denna stress kan medföra att kon kalvar under transporten, eller också kalvar för att det är dags. Kalvning på transporten innebär en risk för att kalven trampas ihjäl av övriga djur. Kon kan även kalva utan tillsyn under natten på slakteriet i ett boxsystem som är mycket olämpligt”, skriver denne.
Det är både förbjudet för en djurbonde att skicka ett högdräktigt djur till slakt och för en transportör att transportera ett sådant djur. Det händer att den typen av fall åtalsanmäls av Livsmedelsverket och länsstyrelsen men det har enligt uppgift varit svårt för polis och åklagare att visa att de inblandade parterna känt till att ett djur varit högdräktigt innan transport.
Det kan också vara mycket svårt för en transportör att se på ett djur att det är högdräktigt. Likaså händer det att veterinärer undersöker djur och kommer fram till att de inte är dräktiga och sedan visar det sig ändå att djuren är högdräktiga när de slaktas.
Totalt anmälde OV på Livsmedelsverket 232 ärenden som gäller högdräktiga och nyförlösta djur till länsstyrelsen förra året. Året innan var antalet 214. Varje ärende omfattar ett eller flera djur. I ett fall förra året skickade en djurbonde inte mindre än fem högdräktiga tackor på samma gång till slakt.
la37
LÄS OCKSÅ: Djurbonde skickade fem högdräktiga tackor till slakt på Gotlands Slagteri
Den största ökningen förra året skedde i Västra Götalands län där det var 54 ärenden jämfört med 34 ärenden året innan.
(Länsstyrelsen i Västra Götalands län är en av de länsstyrelser som allra hårdast maskerar ärenden och undanhåller information för journalister. Det påverkar sannolikt djurskyddet negativt /red)
HÅKAN FRISELL
Fakta:
Så här fördelades de 232 ärendena år 2019 mellan de olika länsstyrelserna:
Länsstyrelsen i Blekinge län: 1
Länsstyrelsen i Dalarna: 2
Länsstyrelsen i Gotlands län: 13
Länsstyrelsen i Gävleborg: 5
Länsstyrelsen i Hallands län: 6
Länsstyrelsen i Jämtlands län: 4
Länsstyrelsen i Jönköping: 21
Länsstyrelsen i Kalmar 18
Länsstyrelsen i Kronobergs län: 7
Länsstyrelsen i Norrbotten: 2
Länsstyrelsen i Skåne: 18
Länsstyrelsen i Stockholm: 4
Länsstyrelsen i Södermanland: 6
Länsstyrelsen i Uppsala: 14
Länsstyrelsen i Värmland: 10
Länsstyrelsen i Västerbotten: 6
Länsstyrelsen i Västernorrland: 3
Länsstyrelsen i Västmanlands län: 6
Länsstyrelsen i Västra Götalands län: 54
Länsstyrelsen i Örebro: 4
Länsstyrelsen i Östergötland: 28
LÄS OCKSÅ: Antalet högdräktiga och nyförlösta ökade
Bilden överst visar fördelningen av ärenden gällande högdräktiga och nyförlösta djur mellan de fem länsstyrelser som förra året handlade flest ärenden. Grafik: FoodMonitor. Bilden i mitten visar de fullgångna kalvarna som föll ut vid slakt av de två korna. Bilden underst visar fostren från de fem tackorna. Foto för alla bilder på djur: Livsmedelsverket.