2019-nCoV: Livsmedelsverket har inte kartlagt hur beroende Sverige är av insatsvaror från Kina
Livsmedelsverket har i dagarna fått frågor från Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, om hur läget kan se ut om vi i Sverige skulle få ”en viss smittspridning” av coronaviruset 2019-nCoV. Livsmedelsverket bedömer att det är osannolikt att smittspridning kan ske via livsmedel. Samtidigt avråder man i en sådan situation från konsumtion av rått kött och opastöriserad mjölk. Livsmedelsverket uppger också att man inte vet hur beroende svensk livsmedelsproduktion är av insatsvaror från Kina.
”I dagsläget finns inget som tyder på att viruset kan spridas till människor via livsmedel och dricksvatten. Bundesinstitut für Risikobewertung, BfR, bedömde den 29 januari att spridning via intag av livsmedel är osannolik. ECDC konstaterar att det inte finns några rapporter om spridning av 2019-n-COV via livsmedel och att det därför inte finns några bevis för att livsmedel som importerats till EU via Kina, i enlighet med gällande lagstiftning, skulle utgöra ett hot mot människors hälsa”, skriver Livsmedelsverket i ett svar till MSB.
”Den huvudsakliga spridningen sker från person till person. Generellt avråds förtäring av rått kött och organ samt rå, opastöriserad, mjölk. WHO har inte rekommenderat några begränsningar i handeln.”
Om smittan når Sverige på allvar ser Livsmedelsverket inga konsekvenser på kort sikt inom myndighetens verksamhetsområde. Även på lång sikt säger Livsmedelsverket att det bara kan vara frågan om ingen till måttlig påverkan.
”… kan bli längre svarstider till kommuners miljökontor, dricksvattenproducenter och livsmedelsföretagare”, skriver man.
Livsmedelsverket har inte kunnat svar MSB om personella resurser påverkas inom myndighetens verksamhetsområde om det sker en viss smittspridning.
”Vi har inte varit i kontakt med branschorganisationer eller livsmedelsföretag, och kan därför inte svara”; skriver man till MSB.
Livsmedelsverket ser emellertid vissa uthållighetsproblem i sin egen organisation.
”Uthålligheten är delvis beroende på om det samtidigt pågår en nationell spridning av vinterkräksjuka eller säsongsinfluensa. I kombination ser vi risk för uthållighetsproblem för vår operativa kontrollpersonal och andra nyckelkompetenser inom flera områden som exempelvis laboratorieanalys och andra personberoende expertfunktioner”, skriver man.
Inom sitt verksamhetsområde kan Livsmedelsverket i dagsläget inte göra någon bedömning.
”Vi vet inte hur beroende dricksvattenverk och livsmedelsföretag är för insatsvaror från Kina, eller hur sårbara de är för personalfrånvaro”, skriver man.
Livsmedelsverket har meddelat MSB att man i nuläget inte skulle kunna vidta några åtgärder för att förebygga ett scenario med viss spridning av 2019-nCoV i Sverige.
”Inga förebyggande eller förberedande åtgärder planeras i nuläget. Tänkbara åtgärder är att kartlägga beroenden av produkter och insatsvaror från Kina. Ett förebyggande och förberedande steg vore sedan att identifiera alternativa vägar att tillgodose dessa beroenden. Högst sannolikt är detta åtgärder som redan identifierats av berörda aktörer”, skriver man.
HÅKAN FRISELL
Bilden till vänster: 2019-nCoV. Foto: CDC/ Alissa Eckert, MS. Bilden till höger. Foto: Livsmedelsverket.