Portfolio (tillfälligt öppen för alla besökare)
k93
Länsstyrelsen: Kraftig ökning av antalet djurskyddsärenden på Kronfågel
Förra året ökade antalet ärenden som Länsstyrelsen Södermanland tog emot som gäller kycklingslakteriet Kronfågel i Valla kraftigt. Enligt Ulrike Segerström, samordnare och djurskyddshandläggare på länsstyrelsen, tror att ökningen kan förklaras med att rapporteringbenägenheten hos de officiella veterinärerna, OV, på slakteriet blivit större.
– Det kan säkert förklaras med att man under 2019 rapporterade klämda fåglar i större utsträckning kanske än vad man gjorde 2017 och 2018. Det är alltså fåglar som blivit klämda när man lastar. När man stänger till lådorna så kommer det en vinge eller ett huvud i vägen och det rapporterar de, säger hon.
– När det gäller huvuden så är då dör ju fågeln oftast med en gång när den kläms på det viset så de kommer aldrig in levande till slakteriet. De fåglar som klämmer andra kroppdelar där de blir hängande och sitter fast, och försöker naturligtvis ta sig loss och andra djur kliver på dem så att det gör ont på dem, är ett större problem.
k63
Så här många djurskyddsärenden tog Länsstyrelsen Södermanland emot per år från OV (källa: Länsstyrelsen Södermanland):
2017: 44 ärenden
2018: 25 ärenden
2019: 94 ärenden
Hittills 2020: 28 ärenden
Har nu vidtagit några åtgärder?
– Ja, det har vi gjort. Vi har ett föreläggande som ligger på Kronfågel när det gäller att de ska förbättra sin kontroll av ankommande djur. Så när djuren kommer till slakteriet och lastas av så ska man kunna göra en besiktning av lådorna och se om det finns djur som sitter fast. Då ska man åtgärda det omgående. De ska inte ställas upp i ankomsthallen utan de ska tas loss och åtgärdas för en fastsatt vinge resulterar oftast i att vingen bryts och det är smärtsamt för fåglar precis som det är för oss och andra djur. Det är som att bryta ett ben. Sedan har vi ett föreläggande på lastningsföretaget där de ska se till att lasta djuren på ett sådant sätt att inte djurens kroppsdelar fastnar eller att djuren blir skadade på något sätt, säger Ulrike Segerström.
– Just nu jobbar man med den här frågan på lastningsföretagen och på Kronfågel och även tillsammans med Svensk Fågel. Ser vi att det inte blir bättring och det är fortfaranade dåligt då får vi gå vidare och lägga ett föreläggande med vite istället.
Ärendena med klämda kycklingar på Kronfågel har fortsatt även i år.
Kyckling20
”Vid besiktigning före slakt den 20 februari 2020 upptacktes en fastklämd slaktkyckling av Livsmedelsverkets officiella veterinär som inkommit till slakteriet med transport bil nummer 12 från avdelning 6 container nummer 0241. En slaktkyckling hade hamnat med huvudet i kläm och dött till följd av detta. Transportburarna hade lastats av och stod uppstallade i slakteriets lokaler”, skriver en OV i en anmälan till Länsstyrelsen Södermanland.
FoodMonitor har sökt Kronfågel om statistiken men inte fått något svar.
HÅKAN FRISELL
LÄS OCKSÅ: Nya fall med klämda kycklingar på Kronfågel
LÄS OCKSÅ: Kycklingar fortsätter att bli klämda i transporter till Kronfågel – tillsynen av kycklingarna "har varit undermålig”
LÄS OCKSÅ: Kyckling avled efter att fått halsen fastklämd under leverans till Kronfågel
LÄS OCKSÅ: Kycklingar klämda i transportburar upptäckta på Kronfågel
Bilden överst. Foto: FoodMonitor. Grafik: FoodMonitor. Bilderna under. Foto: Livsmedelsverket.