Portfolio (tillfälligt öppen för alla besökare)
an52
FoodMonitor överklagar Livsmedelsverkets beslut om videoklipp
Som FoodMonitor berättat om tidigare så nekade Livsmedelsverket i ett beslut nyligen att lämna ut ljudet till vissa videoklipp som myndigheten spelat in på slakterier. Myndigheten menade bland annat att ”ljudet inte tillför ärendena någon sakuppgift och därför inte behöver tas om hand för arkivering”. Idag överklagade vi det beslutet.
LÄS OCKSÅ: Nu får du inte längre höra skriken inifrån slakterierna
Här är texten till överklagan:
”Överklagan av beslut till Kammarrätten i Stockholm
Jag överklagar härmed beslutet ”angående begäran om utlämnande av handlingar” (2020/01441, Livsmedelsverket, bilaga 1).
Livsmedelsverket har efter begäran nekat till att lämna ut ett antal videoklipp med ljud. Myndigheten hävdar att man inte har någon skyldighet att göra det och att ljuden inte är viktiga för deras hantering av ärendena. Istället har Livsmedelsverket avsiktligen raderat ljud från vissa videoklipp genom, enligt vad myndigheten påstår, komprimering innan man sedan lämnat ut dem (bilagorna 1, 2a, och 2b).
I ett tidigare mejl från myndigheten (bilaga 3) skriver man å andra sidan att anledningen till att videoklippen lämnats ut utan ljud är att de annars skulle bli för stora för att skickas.
”Ljudet försvann när filen komprimerades. Utan komprimering går det inte att skicka filmer med mail på grund av storleken. Jag har tittat på originalfilmen och det är inget som gått förlorat förutom bruset av ventilationen och några kor som säger mu i bakgrunden”, skriver den officiella veterinären Marie Karlsson i mejlet.
Även efter beslutet (bilaga 1) har Livsmedelsverket lämnat ut videoklipp med ljud (bilaga 4). Så skedde 2020-04-24 (bilaga 4) och 2020-05-05 (då videoklippen i 12123/2016-S och 11894/2018-S lämnades ut med ljud per mejl). Då betraktades uppenbarligen ursprungliga videoklipp med ljud som en arkiverad allmän handling av myndigheten.
Livsmedelsverket har således varit inkonsekventa och försumliga när det gäller utlämnandet av videoklipp. Det strider mot TF och YG.
Storleken på ljudfiler är ofta små jämfört med tillhörande videoklipp. Skulle ett videoklipp vara för stort för att skickas per mejl finns det otaliga alternativ till hands för Livsmedelsverket. Ett sätt är att reducera videoklipps upplösning så att de sedan lätt kan skickas per mejl. Alternativt kan bland annat videoklipp skickas kostnadsfritt via nedladdningstjänster eller till och med skickas på USB-sticka per post. Ljud kan också skickas separat. Många domstolar använder sig av en upphandlad lösning med vilken även mycket stora filer kan skickas utan problem.
Eftersom Livsmedelsverket spelat in och använt de aktuella videoklippen med ljud i sin verksamhetsutövning, och dessutom sannolikt skickat dem även till länsstyrelsen, är de att räkna som allmänna handlingar. De är i vart fall inte endast minnesanteckningar som Livsmedelsverket nu påstår.
Livsmedelsverket skriver i sitt beslut att ljudfilen i ärendet 3094/2020 ”bestod av brus från ventilation och kor som råmar, och saknar betydelse för ärendet”.
I beslutet skriver Livsmedelsverket också att videoklippen i deras ursprungliga form med ljud ”är att se såsom minnesanteckningar och den del som avser ljudet saknar betydelse för myndighetens verksamhet, allmänhetens insyn, rättsskipning, förvaltning, eller forskning”.
Men om ljudet i filen är som Livsmedelsverket beskrivet det saknar det inte betydelse. Speciellt inte om en åklagare ska besluta om att inleda en förundersökning, eller att media väljer att granska ärendet. Vissa ljud eller avsaknad av vissa ljud i ett videoklipp kan ha en stor betydelse. Och att Livsmedelsverket påstår att ljudet saknar betydelse för forskning är förvånande och felaktigt. Livsmedelsverket kan inte veta vad forskare i framtiden kan vara intresserade av.
Att Livsmedelsverket medvetet raderar ljud från videoklipp i samband med begäran om att lämna ut allmänna handlingar strider även det mot TF och YG.
Jag har noterat att det i andra liknande videoklipp med ljud som Livsmedelsverket tidigare spelat in hörs betydligt med än bara ”brus från ventilation och kor som råmar”.
Livsmedelsverkets agerande lägger hinder i vägen för medias granskning av Livsmedelsverket och branschen.
Vi vet därför inte om det på de aktuella videoklippen finns vissa ljud eller röster som utgör uppgifter som är besvärande för myndigheten i dess roll när det gäller att kontrollera slakterier, transportörer, och primärproducenter.
På videoklippen som Livsmedelsverket tagit bort ljudet på syns bland annat i ett fall personer som driver ett förmodat svårt medtaget nötdjur som inte kan stödja på ett ben. Eftersom ljudet är borttaget kan vi inte kontrollera om något sägs eller få en bra uppfattning om hur stressat eller medtaget djuret är i den situationen. Djurs läten kan säga mycket om den situation de befinner sig i.
I beslutet (bilaga 1) skriver Livsmedelsverket att man inte anser att ”de ursprungliga videofilmerna” kan anses upprättade och utgör därför inte allmänna handlingar hos Livsmedelsverket. Det motsägs av det utlämnande av videoklipp som myndigheten gjort till mig före och efter beslutet (bilagorna 2 och 4).
Livsmedelsverket saknar lagligt stöd för raderingen av ljud från vissa videoklipp innan de lämnades ut till mig i egenskap av journalist. Att myndigheten avsiktligen hanterat allmänna handlingar på det sättet är mycket allvarligt.
Jag önskar att det aktuella beslutet ändras så att de efterfrågade videoklippen skyndsamt kan lämnas ut med ljud.
HÅKAN FRISELL, journalist”
/FoodMonitor
Foto: Livsmedelsverket.