Portfolio (tillfälligt öppen för alla besökare)
Förvaltningsrätten avslår två överklaganden av förbud att släppa ut mejeriprodukter på marknaden
Livsmedelsverket lade i februari två förbud mot mejeriet Tayba Aryan AB i Oskarström att släppa ut produkter på marknaden till dess att vissa åtgärder gällande märkning och tillsatser genomförts. Bolaget överklagade förbuden. I dagarna kom domarna i Förvaltningsrätten i Uppsala. Överklagandena avslogs av domstolen.
”Livsmedelselsverket har bedömt att bristerna gällande märkning är allvarliga för konsumenterna, då vikten av att tillhandahålla livsmedelsinformation på ett sätt som ger slutkonsumenterna möjlighet att göra informerade val och använda livsmedel på ett säkert sätt saknas”, skriver LIvsmedelsverket i ett av förbuden.
Livsmedelsverket beslutade den 6 februari 2020 att förbjuda Tayba Ayran AB ”att vid bolagets anläggning i Oskarström släppa ut produkten Ayran Midan på marknaden till dess att:
– produkten märks med fullständiga obligatoriska märkningsuppgifter och fullständig obligatorisk näringsdeklaration och,
– produkten endast innehåller livsmedelstillsatser som är tillåtna för den aktuella livsmedelskategorin.”
Enligt Livsmedelsverkets förbud har Tayba Ayran AB använt tillsatser som inte får användas i den aktuella produkten.
Den 10 februari beslutade Livsmedelsverket även ”att förbjuda Tayba Ayran AB att vid bolagets anläggning i Oskarström släppa ut produkterna Yoghurt (1 000 gram) och Krämig naturell yoghurt Labneh på marknaden till dess att:
– produkten märks med fullständiga obligatoriska märkningsuppgifter och fullständig obligatorisk näringsdeklaration,
– produkterna märks med fullständigt och korrekt identifieringsmärke,
– produkten endast innehåller godkända livsmedelstillsatser.”
Livsmedelsverket menar bland annat, enligt domstolen, att bolaget inte har märkt dessa produkter på ett sätt som följer lagstiftningen. Myndigheten menar också, enligt domstolen, att bolaget använt tillsatser som inte får ingå i de aktuella produkterna.
Bolaget överklagade besluten och anförde bland annat, enligt domstolen, att innan tillverkningen påbörjades hade den godkänts av Livsmedelsverket och att inspektörer kontrollerat att förpackningar och alla ingredienser som fanns i produkterna var godkända.
Men bolaget förlorade alltså båda målen i förvaltningsrätten.
Domarna kan överklagas.
/FoodMonitor