Nickel 20 gånger över gränsvärdet för otjänligt i dricksvatten på Castorskolan i Bjurholm
Nyligen har det upptäckts att dricksvatten från en kran i köket på Castorskolan, en grundskola i Bjurholm, innehåller nickel i en halt 20 gånger över vad som är gränsen för otjänligt. Enligt Livsmedelsverket finns det en akut risk för nickelkänsliga personer och risker vid kronisk exponering. Trots att den skyhöga halten nickel kom till kommunens kännedom i början av förra månaden har enligt uppgift inga föräldrar informerats.
– Det är jättehemskt, säger en handläggare på Bjurholms kommun om den skyhöga halten nickel i dricksvattnet.
Så här skriver Livsmedelsverket i dagarna i ett mejl till livsmedelskontrollen på Bjurholms kommun som har rubriken ”Nickel 20 gånger över gränsvärdet för otjänligt”: ”Vid telefonsamtalet tidigare idag talade vi ju om den kommunala dricksvattenproducentens fynd på 400 mikrogram nickel per liter vid dricksvattenprovtagning på Castorskolan. Vi talade ju även om vårt otjänlighetsgränsvärde samt WHO´s riktvärde för nickel i dricksvatten, det vill säga: Livsmedelsverkets föreskrifter om dricksvatten (SLVFS 2001:30). Gränsvärdet för otjänligt ligger på 20 mikrogram nickel per liter. WHO guidelines for drinking water quality: Riktvärde 70 mikrogram nickel per liter”
”Den kommunala dricksvattenproducenten måste utreda och åtgärda överskridandet av gränsvärdet för nickel. Detta enligt 15 och 16 §§ (SLVFS 2001:30).”
Vattnet har analyserats av företaget Synlab i Linköping som den 6 oktober rapporterade om den skyhöga halten nickel till kommunen.
Livsmedelsverket har gjort en riskutvärdering i ärendet. Så säger den: “I EFSA’s (Europeiska Livsmedelssäkerhetsmyndigheten) utkast på värdering för nickel föreslås en referenspunkt på 4.3 mikrogram per kilo kroppsvikt för akut exponering hos nickelkänsliga individer. För en person på 70 kilo motsvarar det cirka 300 mikrogram. Vid etablerade av riktvärden brukar WHO som praxis anta en konsumtion på 2 liter vatten per dag för vuxna vilket motsvarar 800 mikrogram för en halt på 400 mikrogram per liter. Detta intag kan utgöra en risk för nickelkänsliga individer med avseende på systemisk kontaktdermatit (allergiskt kontakteksem). För kronisk exponering föreslår EFSA ett tolerabelt intag på 13 mikrogram per kilo kroppsvikt och dag, motsvarande cirka 900 mikrogram för en vuxen individ på 70 kilo. En halt på 400 mikrogram per liter (det vill säga 800 mikrogram per dag enbart från dricksvatten) bedöms som för hög i detta avseende. EFSA’s nya värdering är ej helt fastställd än. Den tidigare värderingen från 2015 är dock än mer restriktiv.”
Skolan har enligt uppgifter till FoodMonitor getts rådet av kommunen att spola i en halv till en minut innan vattnet i kranen används. Vattnet i den aktuella kranen används enligt uppgift ”till allt” i köket på skolan.
”… skolan är meddelad om att vattnet måste spolas innan användning”, skriver kommunen i en tjänsteanteckning.
Enligt uppgift har vatten från den aktuella kranen använts under många år i köket på skolan.
FoodMonitor söker de ansvariga cheferna på kommunen.
HÅKAN FRISELL
Bilden: inte den aktuella kranen. Foto: FoodMonitor.