Handels: bråk på Coop urartade – chef i ledningsgrupp viftade med kniv framför chefskollega
Nyligen hamnade två chefer i ledningsgruppen för en Coop-butik i vad fackförbundet Handelsanställdas förbund beskriver som ett verbalt bråk som sedan eskalerade. ”Vid tillfället tog chef1 upp sin fällkniv, fällde ut bladet och gestikulerade vilt”, skriver man i dagarna i en anmälan till Arbetsmiljöverket. Coop Sverige kommenterar idag det inträffade.
”Chef2 kände sej hotad och gjorde chef1 uppmärksam på detta. Butikschefen satt i anslutning till bråket och tog med parterna till avskilt rum för medling. Ryktesvägen fick vi höra om händelsen. Vi lyfte ärendet vid redan planerat möte med butikschefen tre dagar senare, där vi upplevde att allvaret nonchalerades. Vi bad butikschefen om åtgärder snarast. Sen händelsen har vi sett att ryktet fortsätter spridas i arbetsgruppen i hela butiken samt restaurangen. Medarbetare känner oro och stress över hur man dels ska reagera, samt hur och vad man får prata om då butikschefen uppmanat till tystnad”, skriver facket.
Handels tycker inte att arbetsgivaren gjort tillräckligt för att hantera händelsen.
Det här begär man att Coop nu gör: 1. En polisanmälan av händelsen ska göras 2. Arbetsgivaren ska göra en anmälan till Arbetsmiljöverket rörande allvarlig incident. 3. Hela ledningsgruppen ska gå utbildning i arbetsmiljö, riktad mot SAM 4. Hela ledningsgruppen ska gå utbildning i ledarskap och kommunikation. 5. En tydlig skriftlig information om händelsen till hela personalgruppen, för att motverka ryktesspridningen. 6. Ge skyddsombuden arbetstid för enskilda samtal med de medarbetare som vill. 7. Se över krisgruppens sammansättning och rutiner. 8. Överväga om åtgärderna i restaurangen är tillräckliga, då problemen där nu tagit sig ut i butiken.
Coop Sverige sa igår till FoodMonitor att man inte tidigare fått information om händelsen.
Idag ger Therese Knapp, kommunikatör på Coop Sverige, den här kommentaren: ”Vi bedömer att vi som arbetsgivare har agerat snabbt och tydligt i den situation som uppstått mellan två medarbetare vid en av våra arbetsplatser. Vår uppfattning är att händelsen är hanterad och avklarad. Om Arbetsmiljöverket kommer att bedöma händelsen annorlunda så kommer vi givetvis agera enligt det som Arbetsmiljöverket förordnar.”
HÅKAN FRISELL
Bilden: inte den aktuella butiken. Foto: FoodMonitor.