Portfolio (tillfälligt öppen för alla besökare)
h83
Utsätter Stora Enso Skoghalls flishögar allmänheten för hälsorisker?
LEDARSTICK Små flishögar kan avge en trevlig skogsdoft och utgör i regel inte någon större brand- eller hälsorisk. Men livsmedelskartongtillverkaren Stora Enso Skoghall har de senaste månaderna gått till extrem överdrift med sina jättehögar med flis i Yttre Hamn i Karlstad. Räddningstjänsten och Stora Ensos samarbetspartner Vänerhamn berättar om en biologisk nedbrytning i högarna som utgör en allvarlig brandrisk. Det har gått så långt att personer som går nära högarna kan uppleva besvär i ögon och luftvägar. Bara några tiotal meter från högarna ligger en förskola.
– Det som blir den stora risken det är när högarna blir för stora och blir liggandes alldeles för länge. Det som sker inne i högen det är att du får mikrobakteriell aktivitet som alstrar värme och är högen alldeles för stor så blir den här värmen innesluten och tar sig ingenstans utan då ökar den mer och mer så att man till slut når den punkten när det kan självantända. Det är därför man inte vill ha för stora högar, säger en brandingenjör på Räddningstjänsten.
Vem kontrollerar att högarna inte blir för höga?
– Det är företagets (alltså Vänerhamn /red) eget ansvar. Vi åker inte dit jätteofta. Ibland kan vi få samtal från boende runt omkring och i regel är det väl att de antingen är oroliga eller att de tycker att det skymmer utsikten, säger brandingenjören.
Enligt Vänerhamn, som driver det inhägnade område i Yttre Hamn där högarna ligger, så tar man regelbundet temperaturen i högarna. Detta för att om möjligt få förvarning om en brand är på väga att starta.
Att flisbränder kan orsaka allvarliga problem såg vi bland annat i november 2018 då stora flishögar i Timrå fattade eld. Det brann enligt uppgift i mindre omfattning i flera dagar innan det tog fart på allvar. Rökutvecklingen blev stor men eftersom högarna låg långt från bostadshus var riskerna för allmänheten relativt små.
I augusti förra året brann det i flishögar i Tyresö. Inte heller då låg högarna nära bostadsområden.
I Karlstad ligger alltså Stora Ensos högar i nästan direkt anslutning till en förskola och många bostadshus. Förutom brandrisken finns också risken att allmänheten utsätts för risker med de nedbrytningsprodukter som uppstår i högarna.
Enligt räddningstjänsten spelar det stor roll hur länge högarna får ligga och om de är förorenade på något sätt. När det är mörkt kan man tydligt se hur det ryker ut högarna. Det är sannolikt fukt och nedbrytningsprodukter.
Men enligt Karlstads Kommun har inga mätningar av flyktiga ämnen vid högarna gjorts. Det är oansvarigt av myndigheten. Vi har inte lyckats få några uppgifter om temperaturen i högarna från Vänerhamn.
Det är också oansvarigt av Stora Enso och Vänerhamn att utsätta Karlstadsborna för risker på detta sätt. Bolagen borde tvingas att lägga högarna någon annanstans.
FoodMonitor har ställt frågor om högarna till Stora Enso. Man har sagt att man ska försöka svara. Det har man hittills inte gjort.
HÅKAN FRISELL
Fakta:
Stora Enso Skoghall tillverkar bland annat vätskekartong och andra typer av kartongmaterial till livsmedelsindustrin.
Här är frågor vi skickat till Stora Enso om högarna och som vi hittills inte fått svar på:
1. Personer som arbetar i närheten har lagt märke till att högarna nu är mycket större än de brukar vara, vad beror det på?
2. Koncentrationen av flyktiga föreningar är så hög att det kan ge besvär om man befinner sig nära högarna, har ni gjort luftmätningar? Vad säger i så fall de? Hur farligt är det?
3. Finns det risker för de som bor nära högarna och barnen och de anställda på den förskola som ligger några tiotal meter bort? Vad säger ni till personer som är oroliga för det här?
4. Vänerhamn uppger att temperaturen i högarna mäts kontinuerligt, hur stor är risken att de tar eld? Vad är i så fall ert ansvar?
5. Totalt hur mycket flis i ton lagrar ni i dagsläget på Vänerhamns område i Karlstad?
Bilden: de aktuella högarna. Foto: FoodMonitor.