LEDARSTICK Förorenade djur som ankommer till landets slakterier utgör ett konstant problem. Förutom att vara ett allvarligt djurskyddsproblem så orsakar föroreningarna hälsorisker för konsumenter. För slakterierna gör föroreningarna att slakttakten kan behöva reduceras. Det kan betyda längre slaktköer som i sin tur kan orsaka djurskyddsproblem.
Ett typiskt fall registrerades tidigare denna månad av en officiell veterinär, OV, på slakteriet KLS Ugglarps AB i Dalsjöfors.
”Information från djurskyddskontroll avser cirka 45 stycken slaktsvin med gödselföroreningar i olika grad. Vid besiktning före slakt den 10 november 2020 klockan 13:00 observerades cirka 45 stycken slaktsvin med gödselföroreningar i olika grad ankom till slakteriet bland totalt 260 stycken slaktsvin från samma besättning. Av dem var ett slaktsvin med kraftiga gödselföroreningar. Gödselföroreningar var intorkat och bildat gödselpansar på samtliga … slaktsvin. Enligt djurskyddsperspektivet var det ett lidande för djuret. Resten av ovan nämnde slaktsvin var med lindriga – måttliga gödselföroreningar … . Förutom att vara ett livsmedelshygieniskt problem är gödselföroreningar i denna utsträckning ett djurskyddsproblem då det kan ge klåda, eksem, och gödselbränna. Enligt min bedömning det hade skett hos leverantören och är några veckor gammalt. … det kan vara pågående skötsel problem på gården”, skriver OV i en anmälan till länsstyrelsen.
Kraftigt förorenade djur är lätta att känna igen även för den mest ointresserade djurbonden och för transportörer. Att sådana djur transporteras till slakt är ett underbetyg. Det behövs nolltolerans hos slakterierna för denna avvikelse. Djurbönder som skickar sådana djur till slakt borde inte få betalt. Djuren måste hållas rena.
På plussidan med att förorenade djur når slakterier är att många länsstyrelser är intresserade av den här typen av ärenden. De ansvariga djurbönderna riskerar djurförbud och åtalsanmälan.