Livsmedelsverket överväger sanktionsavgift mot CDON
Enligt Malmö stad har internethandelsbolaget CDON AB i Malmö, med sajten cdon.se, inte följt bestämmelsen om anmälan till kontrollorgan när det gäller ekologiska livsmedel. Nu överväger Livsmedelsverket att utkräva en sanktionsavgift av bolaget. CDON hävdar att man bara tillhandahållit en marknadsplats.
”Miljöförvaltningen utförde den 8 april 2019 en stickprovsgranskning av livsmedelsinformationen på företagets hemsida. Efter kontrollen togs kontakt med företaget, då de ombads att verifiera att de är certifierade av ett kontrollorgan, då de säljer ekologiska livsmedel på sin hemsida. Cdon AB svarade att företaget inte är certifierat. Cdon har således sålt ekologiska produkter på sin hemsida, utan att bolaget är att anmält till ett kontrollorgan för ekologisk produktion. Livsmedelsverket överväger att mot bakgrund av kommunens underrättelse påföra Cdon en sanktionsavgift”, skriver Livsmedelsverket i ett brev förra månaden till CDON AB.
För CDON AB kan en sanktionsavgift på som mest 50 000 kronor komma i fråga.
Livsmedelsverket har bett CDON AB att yttra sig i ärendet.
Så här kommenterar CDON AB ärendet i ett mejl igår till FoodMonitor:
”CDON tillhandahåller en marknadsplats via CDON:s webbplats (CDON.COM), där kunder kan handla varor och tjänster antingen direkt från CDON eller från andra företag i form av samarbetspartners till CDON. I detta fall har aktuella produkter inte sålts av CDON, utan av andra företag på CDON:s webbplats. För kännedom kommer vi att lämna in ett yttrande i ärendet till Livsmedelsverket senast den 23 december 2020, där vi närmare redogör för omständigheterna i det aktuella fallet”
HÅKAN FRISELL
Fakta:
När en kommun upptäcker att ett livsmedelsföretag inte anmält sin hantering av ekologiska livsmedel ska enligt lagstiftningen Livsmedelsverket informeras av kommunen. Livsmedelsverket har då i uppgift att bestämma om en sanktionsavgift ska utkrävas.
Det här gäller (källa: Livsmedelsverket):
”Sanktionsavgiften ska enligt 10 § förordningen (2013:1059) om kontroll av ekologisk produktion betalas med 0.5 procent av aktörens årsomsättning, dock lägst 1 000 kronor och högst 50 000 kronor. Årsomsättningen ska avse den totala omsättningen närmast föregående räkenskapsår. Årsomsättningen får uppskattas om överträdelsen har skett under näringsidkarens första verksamhetsår eller om uppgifter om årsomsättning annars saknas, kan antas vara missvisande eller är bristfälliga.”