Portfolio (tillfälligt öppen för alla besökare)
Vite hotar AAK Dalby AB
Arbetsmiljöverket har tidigare denna vecka lagt ett föreläggande mot livsmedelsföretaget AAK Dalby AB i Dalby och förenat det med ett vite på 50 000 kronor. Anledningen är att myndigheten upptäckt att bland annat allvarliga brister i bolagets maskinlinjer inte rättats till inom rimlig tid.
”Era handlingsplaner för maskinlinjerna … visade att de brister som ni identifierat som allvarliga har en orimligt lång åtgärdstid, i vissa fall åratal. Denna tid måste kortas och åtgärder vidtas i enlighet med detta. Allt i syfte att förebygga allvarliga risker för ohälsa eller olycksfall”, skriver myndigheten i föreläggandet.
Enligt Arbetsmiljöverket ges inte alltid skyddsombuden och berörda arbetstagare på arbetsplatsen möjlighet att medverka vid undersökning, riskbedömning och framtagande av handlingsplaner i arbetsmiljöarbetet.
”Dessa gruppers medverkan är ofta en nödvändig förutsättning för att ändamålsenliga åtgärder ska kunna identifieras och vidtas inom rimlig tid och för att säkerställ att så sker behövs rutiner om hur detta ska gå till”, skriver myndigheten.
FoodMonitot söker AAK Dalby AB.
/FoodMonitor
Fakta:
Det här förelägger Arbetsmiljöverket förelägger vid vite av 50 000 kronor att AAK Dalby AB senast den 31 januari 2021 genomföra:
”Ni ska se till att ni har rutiner som säker ställer att berörda arbetstagare och skyddsombud ges möjlighet att medverka i det systematiska arbetsmiljöarbetet. Rutinerna ska omfatta möjlighet till medverkan i alla aktiviteter i det systematiska arbetsmiljöarbetet. I rutinerna ska anges vilka forum för medverkan som ska finnas, när dessa forum ska genomföras samt vem som ska se till att de genomförs. Rutinerna ska även säkerställa att de arbetstagare och skyddsombud som medverkar i arbetsmiljöarbetet får den tid, den information och de kunskaper som de behöver för att kunna medverka effektivt. Rutinerna ska dokumenteras skriftligt. Se 4 och 5 §§ Arbetsmiljöverkets föreskrifter (AFS 2001:1) om systematiskt arbetsmiljöarbete”
”Ni ska se till att de brister som ni vid er undersökning och riskbedömning av era maskinlinjer har bedömt som allvarliga i era handlingsplaner inte har en åtgärdstid som ligger senare i tiden än den 28 februari 2021”