Portfolio (tillfälligt öppen för alla besökare)
sDSC_0007
Äggbolaget Landsberga gård svarar på kritik från konsument om ”Närvärpta Ägg”
Vad betyder ”Närvärpta Ägg”? Är det vilseledande att skriva ut det på en förpackning? Det undrar en konsument i Uppsala som i dagarna i en anmälan till Konsumentverket ifrågasätter marknadsföring från äggbolaget Landsberga gård i Örsundsbro. Lansdberga gård kommenterar idag saken och menar bland annat att produkten Närvärpta Ägg definitivt är att betrakta som närproducerad.
”Vid Landsberga gård säljs bland annat stora mängder ägg. Uppsalabor åker bland annat dit i tron att köpa lokalproducerade ägg. På förpackningarna står: Närvärpta ägg, och att äggen har smak med tradition från 20-talet då de första hönsen värpte på Landsberga gård. Finstilt på etiketten framgår emellertid att äggen är från Västmanland/ Sörmland. Det torde innebära att äggen kan komma åtminstone 30 mil från gården. Jag menar för det första att begreppet närvärpta missbrukas samt att det inte tillräckligt tydligt framgår var äggen kommer ifrån. Konsumenter luras. Det går att köpa ägg som produceras betydligt närmare på lokala Coop-butiken”, skriver konsumenten i anmälan.
På Landberga gård håller man inte med om kritiken.
”Vi i familjen Sandqvist arrenderar sedan 1888 Landsberga Gård av Statens Fastighetsverk. Idag är vi fjärde generationen på gården. 2010 startade vi äggproduktion med 15 000 värphöns. 2014 skapade vi vårt varumärke Närvärpta Ägg och under de följande åren arbetade vi upp ett välrenommerat namn och vår verksamhet expanderade. I oktober 2018 brann vårt hönshus tragisk ned till grunden med ekonomiska förluster och leveransproblem som följd. Vi inledde genast en återuppbyggnadsprocess och beslutade oss för att under tiden köpa in ägg från gårdar i närområdet för att garantera leveranser och hålla vårt varumärke vid liv. Eftersom vi arrenderar gården av Statens Fastighetsverk gäller tyvärr långa besluts- och upphandlingsprocesser som vi inte kan påverka och det nya hönshuset beräknas stå klart först i början av 2022. Mot denna bakgrund vill vi slå fast att vi inte på något sätt försöker vilseleda våra konsumenter. Sedan 2014, och speciellt efter branden, har vi värnat om god och tydlig kommunikation, via vår hemsida landsberga.se och via nyhetsbrev, annonser, Facebook, Instagram etc. Vi har också stipulerat att det vi menar med begreppet närvärpt är att äggen inte färdas längre än cirka 10 mil. Produkten Närvärpta Ägg består för närvarande av ägg från gårdar i vårt närområde, men ingenstans i vår kommunikation påstår vi något annat. Vi har också anpassat text och layout på förpackningar efter branden, när äggen inte längre kommer från egna hönor. Alla våra förpackningar, inklusive den produktinformation som de innehåller, är godkända av såväl Livsmedelsverket (som är tillsynsmyndighet för ägg) samt Kiwa (certifieringsorgan för IP Sigill) utan några avvikelser. Dessa båda kontrollorgan tittar speciellt på redlighet mot kund. När det gäller förpackningsetiketten, så anges där att äggen kommer från Västmanland/ Södermanland. Mer precist handlar det om Skultuna, merparten av de förpackade äggen, dit det är 6 mil och Arboga, dit det är 10.5 mil samt en gård i Sörmland för kompletteringsägg dit det är 10 mil. Med andra ord är vår nuvarande produkt Närvärpta Ägg definitivt att betrakta som närproducerad”, skriver Per Sandqvist på Landsberga Gård, i ett mejl till FoodMonitor.
/FoodMonitor
LÄS OCKSÅ: Äggpackeri föreläggs att tala om vad ”Otroligt lokalt producerade” ägg betyder
Bilden: inte från det aktuella ärendet. Foto: FoodMonitor.