Högdräktiga och nyförlösta på slakterier – en skam
KOMMENTAREN Det finns ett antal primärproducenter som inte bryr sig om sina djur tillräckligt mycket för att hålla reda på om djuren är högdräktiga innan de skickas till slakt. Det finns också de veterinärer som inte klarar av att göra dräktighetsundersökningar. Resultatet blir ett konstant flöde av högdräktiga och nyförlösta djur som upptäcks på landets slakterier.
Det är en skam. De högdräktiga djuren och nyförlösta djuren utsätts för onödigt lidande när de transporteras.
Som FoodMonitor berättat om tidigare så finns det tekniska lösningar som skulle kunna styra upp det här – som krav på analyser av dräktighetsproteiner och ultraljudsundersökningar.
Ett stort problem är att det är i stort sätt riskfritt för en primärproducent att skicka ett högdräktigt djur till slakt. Det är extremt sällsynt att någon åtalsanmäls eller döms för det. Inte heller slakterierna tycks straffa överträdarna. Den högdräktiga kon blir till kött och kalven går till kadaver. Det går inte heller för konsumenter att se i köttdisken eller i hamburgerrestaurangen vilket kött som kommer från ett högdräktigt djur eller nyförlöst djur.
Vi borde se till att de primärproducenter som skickar högdräktiga djur eller nyförlösta djur till slakt åtminstone får lida betydande ekonomiska konsekvenser.
Hur ser det då ut på våra slakterier när foster från högdräktiga djur påträffas av veterinärer?
FoodMonitor har gjort en sammanställning med bilder från en del ärenden som Livsmedelsverket och länsstyrelsen diariefört under perioden från och med år 2015 till och med år 2020.
Här är de:
Det är hemska bilder men sådan är verkligheten i vår köttproduktion. Det är en skam att vi inte agerar tillräckligt skarpt mot detta. Det är inte acceptabelt med över 200 sådana här ärenden om året.