Portfolio (tillfälligt öppen för alla besökare)
s29
Ärenden med förorenade djur som levereras till slakterier fortsätter att öka
Det totala antalet ärenden på slakterier med livsmedelsproducerande djur som är så smutsiga att det utgör ett djurskyddsproblem eller är förorenade på ett sätt som utgör en risk för livsmedelssäkerheten fortsätter att öka. Detta enligt ny statistik. Det handlar bland annat om gödselpansar och mycket plågsam gödselbränna.
– Det är komplicerat att slakta förorenade djur hygieniskt och det finns bestämmelser som säger att djur får inte får inte vara förorenade när de tas till slakt, säger Anna Lindgren, veterinärinspektör på Livsmedelsverket.
Förra året skickade Livsmedelsverkets officiella veterinärer, OV, totalt 329 ärenden som gällde förorenade djur till länsstyrelsen som har kontrollansvaret för primärproducenter. Det är en ökning med 17 procent jämfört med året innan.
Samtidigt kan ärendena delas upp i två kategorier – ärenden som behandlar djurskyddsproblem och ärenden som behandlar livsmedelssäkerhet. Det kan vara så att det för ett fall, med ett eller flera djur, genereras två olika ärenden. Det kan också vara så att vissa länsstyrelser av administrativa skäl enbart vill ta emot ett ärende även om det genereras två ärenden av OV i vardera kategorin.
Sett enbart till ärenden som handlar om förorenade djur och djurskydd så var det en ökning med 52 procent till 182 ärenden år 2020 jämfört med år 2019. Motsvarande siffror för ärenden som handlar om förorenade djur och livsmedelsäkerhet visade i stället på en minskning med 10 procent till 147 ärenden.
s62
Hur lider djuren av föroreningarna?
– Dels så kan djuren få gödselbränna. Alltså att man får hudirritationer och risk för infektioner i huden. Det blir också drag i pälsen när man har tunga gödselklumpar som hänger. Det är framför allt får som får stora klumpar som liksom drar i ullen. Sedan är det också det faktum att djuren har svårt att hålla värmen för att de inte kan torka på ett normalt sätt utan det blir blött och då kommer de att frysa när det är kallt, säger Anna Lindgren.
s59
Är det plågsamt att få gödselbränna?
– Absolut, det svider jättemycket av ammoniak som är i urinen. Det här är plågsamt.
Enligt Anna Lindgren uppstår det livsmedelshygieniska problem när förorenade djur skickas till slakt.
– Det är jättesvårt att dra av en hud till exempel som är full med gödsel på ett säkert sätt. Det finns alla möjlighet för slakterier att ställa krav på sina leverantörer, säger hon.
HÅKAN FRISELL
Foto: Livsmedelsverket. Grafik: FoodMonitor.