Två SodaStream gascylindrar brast ute hos konsumenter och två brast hos Linde Gas AB – men MSB informerar inte allmänheten om riskerna
L-ventilen på gascylindrar från företaget SodaStream har vid två tillfällen brustit ute hos konsumenter i Sverige. Två sådana tillbud ska också ha inträffat på gasbolaget Linde Gas AB:s fyllstation i Estland. Det uppger Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB. MSB uppskattar att runt 100 000 av den aktuella gascylindern med L-ventil finns i omlopp. Trots det ska inte den svenska allmänheten informeras.
– Det är ett aktivt val vi har gjort att inte gå ut och informera konsumentledet för att vi ser att det kan skapa mer risker att folk börjar skruva på de patroner som sitter i maskinerna, säger Per-Olov Sjöö, handläggare på avdelningen för räddningstjänst och olycksförebyggande på MSB.
– Det bästa är att de får bli tomma och gå tillbaks och sorteras ut. Det är den avgränsningen vi har gjort att inte gå ut medialt med den här frågan utan vi försöker städa bort den via ett tillbakadragande och få bort riskerna. Vi är rädda för att det skulle skapa mer risker genom att informera.
Gascylindrarna sitter i SodaStreams maskiner som konsumenter kan använda för att framställa kolsyrade drycker.
Detta har hänt:
Februari 2020: I februari förra året brast en ventil ute hos en konsument. SodaStream informerade, via sitt ombud, MSB om detta i december förra året.
”En konsument kontaktade SodaStreams kundservice i februari 2020 angående en trasig ventil på en cylinder med Vikingsodas varumärkesförsedda etikettomslag. Ventilen hade lossnat från cylindern och orsakat mindre sakskada. SodaStream tog emot den trasiga ventilen och cylindern från konsumenten för att utreda varför ventilen lossnat. Den tekniska undersökningen av den trasiga ventilen utfördes i SodaStreams kvalitets- och FoU-laboratorier på företagets huvudkontor i Israel”, skriver ombudet till MSB.
SodaStream hävdar handhavande fel.
”Sammanfattningsvis har SodaStream genomfört en noggrann teknisk undersökning av ventilen som visade att felet orsakats av skador på ventilen, vilka i sin tur orsakats av upprepade handhavandefel samt av att återfyllningsföretag inte bytt ut den skadade ventilen.”
November 2020: I november förra brast två ventiler under samma eftermiddag på Linde Gas AB:s fyllstation i Estland. Det inträffade rapporterades till EU-kommissionen.
December 2020: Den 27 december förra året brast en ventil hos en konsument. Ingen person skakades. Konsumenten skickade en bild på haveriet till företaget Vikingsoda AB.
”Av bilden framgår att det handlar om samma slags ventil som de som orsakat tidigare incidenter under 2020 – det vill säga den äldre SodaStream-ventilen där godset endast är 2.4 millimeter tjockt. För oss inom branschen är det naturligtvis en glädje att konstatera att samtliga incidenter kan kopplas till den svagare SodaStream-ventilen”, skriver bolaget i ett mejl till MSB.
I en ny variant av ventilen är godset enligt uppgift 6.4 millimeter tjockt. SodaStream byter nu ut den äldre varianten mot denna.
Men Per-Olov Sjöö är inte imponerad av hur SodaStream hanterat ärendet.