KLS Ugglarps avvisar påstående om ansvar för produktionen hos en grisbonde
I en anmälan i dagarna skriver enligt uppgift en officiell veterinär, OV, på Livsmedelsverket att slakteriet KLS Ugglarps AB kan hållas ansvariga för att en grisbonde levererat en för hög gris som hade skavsår på ryggen till slakt. Slakteriet ifrågasätter Livsmedelsverkets ståndpunkt och vill ha svar på om situationen för landets slakterier nu plötsligt har ändrats när det gäller ansvar för omständigheter i primärproduktionen.
– Det är en sak om det är gamla Sovjetunionen. Men här är ju fri företagsamhet och det är upp till var och en att driva sina företag. Det är helt främmande för oss att vi skulle gå in och peka eller peta på några andra företag i branschen eller i värdekedjan och tala om för dem vad de göra, säger Paul Robertsson, Vice President purchasing och Head of Security på KLS Ugglarps AB i Lund.
Enligt uppgift handlar alltså saken om att en OV i dagarna i en ”information från djurskyddskontroll” till länsstyrelsen tyckt att KLS Ugglarps AB har ansvar för att en gris var för hög och hade skavsår på ryggen. Det tycks vara så att grisen varit längre än normalt på gården innan den skickades på slakt.
– Vi förstår inte riktigt hur vi skulle kunna regla det och med stöd av vad vi skulle föreskriva i vilken takt produktionen ska ske?, säger Paul Robertsson.
– Det skulle vara helt främmande för oss att lägga oss i det.
Efter att ha tagit emot skrivelsen från OV har Paul Robertsson vänt sig till Livsmedelsverket med dessa frågor: ”Hur har myndigheten kommit fram till att slakteriföretaget bär ett ansvar för primärproduktionen?”
”Hur långtgående anser myndigheten att ansvaret för primärproduktionen sträcker sig för slakteriföretaget, vilken avgränsning gäller?”
”När myndigheten uppmanar företaget att vidta sådan åtgärd som att reglera andra företagares verksamheter, hur menar myndigheten då att det rent praktiskt ska gå till och med stöd av vad ska en sådan reglering verkställas?”
”Är det ytterligare frågor i värdekedjan som vi kan förvänta oss att myndigheten kommer anmoda företaget att reglera gentemot andra aktörer?”
UPPDATERAD
Kommentar från Livsmedelsverket: "Generellt kan sägas att slakterier inte ansvarar för brister som sker under uppfödning och under transport (om inte uppfödningen och transporten sker av företaget i egen regi). I detta fall gör vi bedömningen att informationen från djurskyddskontroll inte ska riktas gentemot slakteriet och informationen till Länsstyrelsen har därför korrigerats", skriver Henrik Björnfot som är avdelningschef på Livsmedelsverket i ett mejl till FoodMonitor.