Portfolio (tillfälligt öppen för alla besökare)
Så kan covid-19 spridas på livsmedelsföretag
Covid-19 fortsätter att spridas som en löpeld i landet. Det kan handla om en smittad anställd som arbetat skift på Fazer, ett kök som misstänks ha utsatts för smitta av livsmedelskontrollen på Ängelholms kommun i samband med ett kontrollbesök, en smittad anställd i lunchrummet på ICA och en anställd på Axfood Snabbgross som inte följer rutiner. FoodMonitor har sammanställt några av de anmälningar som den senaste tiden har nått Arbetsmiljöverket.
”Medarbetare efterlevde ej rutiner gällande minskning av smittspridning genom att komma till arbetet med symptom för Corona”, skriver Axfood Snabbgross AB i Malmö.
Ett föräldrakooperativ anmälde nyligen att livsmedelsmedelskontrollen på Ängelholms kommun utsatt dem för smitta.
”Arbetade personal i köket exponerades av Covid 19 smitta under tillsyn gällande livsmedelshantering från Ängelholms kommun. Att personalen i köket utsatts för smitta och ingår i smittspårning meddelades tisdag den 3 feb klockan 8.30. Besökande tillsynsperson bar enligt överenskommelse skyddsutrustning som, munskydd, skyddskläder, handskar och skoskydd. Även tidpunkten för besöket var efter önskemål. Vilket innebar att dagens måltider redan tillagats. Risk: tillförlitligheten på munskydd kan ifrågasättas. Personalen i köket bar ej skyddsutrustning. Utrymmet i köket försvårade att avstånd på 2 meter hölls under hela tillsynen”, skriver föräldrakooperativet.
Så här skriver några andra livsmedelsföretag i anmälningar till Arbetsmiljöverket:
Fazer Bageri AB i Lund – ”Vi har fått information om att  en person med covid-19 jobbat under kväll/nattskiftet i färskbrödspacken under torsdag till fredag 2021-02-18 klockan 18:50-23:30”, skriver bolaget.
Martin & Servera Logistik AB i Luleå – ”Vår medarbetare insjuknade under helgen vecka 7 och blev under vecka 8 bekräftad positiv i Covid. Det kom senare till vår kännedom att en person som arbetar i samma lokal även insjuknat under denna helg och vår medarbetare träffade denna person tisdagen den 16/2. De är väl medvetna om förhållningsreglerna och håller ett bra avstånd till varandra men har dock mötts på arbetsplatsen”, skriver bolaget.
ICA i Mora – ”En anställd på special ringer och sjukanmäler sig för förkylningssymptom under torsdag 28/1 och går på provtagning. Fredag 29/1 visar svaret positivt och personen ringer för att informera. Risken har då varit under onsdagen 27/1 då personen dagen innan varit på arbetsplatsen utan symptom och arbetat och även ätit i lunchrummet med sina kollegor.”
Willys i Eskilstuna – ”Vi har i dag haft 3 medarbetare som har fått tillbaka sina test svar för Covid och samtliga bär på viruset. Den första hade symptom förra veckan och har inte varit på arbetsplatsen sedan dess och de övriga två tog test den 22/2 och fick svar den 23/2.”
Nya Lantfågel på Österlen Aktiebolag i Simrishamn – ”Misstanke om allvarligt tillbud. Smitta covid-19. Utredning om eventuellt vidare åtgärder pågår.”
Även certifieringsorganet Kiwa Sverige AB i Solna rapporterar om smitta.
”Medarbetaren samåkte vid revision med annan medarbetare som dagen efter insjuknande och sedan konstaterads ha Corona”, skriver bolaget.
En anställd på prisjämförelsebolaget Prisjakt Sverige AB i Malmö misstänks ha smittas i en studio.
”Vi arrangerade en tre dagars digital konferens tillsammans med ett produktionsbolag. Under veckan var åtta personer från bolaget på plats fysiskt från studion vid olika tillfällen. Sammanlagt var cirka 20 personer på plats/dag. Dagen efter konferensens sista dag upplever en av deltagarna, anställd av bolaget, lätta förkylningssymtom (frossa, halsont), gjorde ett snabbtest och bekräftades positivt för covid-19.”
/FoodMonitor