Fiskbranschens Riksförbund och RISE: odlad lax innehåller mycket vitamin D, selen, och omega-3
Branschorgaisationen Fiskbranschens Riksförbund meddelar att en ny rapport som man gett RISE Research Institutes of Sweden i uppdrag att göra visar att odlad lax har ett högt innehåll av vitamin D, selen, och omega-3. Samtidigt säger man att ”halterna av oönskade ämnen är låga”.
”Vitamin D, selen, omega-3 och jod är fyra viktiga näringsämnen som vi i Sverige generellt behöver mer av och som man får från odlad lax. Rapporten slår även fast att halterna av oönskade ämnen ligger långt under gränsvärdena”, skriver Fiskbranschens Riksförbund i ett pressmeddelande.
Enligt RISE får många svenskar inte i sig tillräckligt av vissa näringsämnen.
– Vår genomgång av forskningsläget visar att odlad lax har ett högt innehåll av flera näringsämnen som kopplas till positiva hälsoeffekter och som många svenskar äter mindre än rekommenderat av. Samtidigt kan vi konstatera att innehållet av oönskade ämnen i odlad lax, så som dioxiner, tungmetaller, antibiotika och pesticider ligger långt under respektive gränsvärde, säger Elinor Hallström, forskare vid RISE, enligt pressmeddelandet.
Enligt Fiskbranschens Riksförbund följer endast en av tre svenskar Livsmedelsverkets rekommendationer när det gäller konsumtion av fisk.
– Vi som arbetar med sjömat vet att fisk gör dig frisk. Samtidigt äter enbart en av tre svenskar fisk enligt Livsmedelsverkets rekommendationer. Med RISE:s gedigna rapport som grund hoppas vi att fler svenskar får upp ögonen för hur nyttig odlad lax är och att det resulterar i ännu mer lax på svenska tallrikar, säger Krishan Kent, ordförande i Fiskbranschens Riksförbund, enligt pressmeddelandet.
/FoodMonitor
Fakta: Fiskbranschens Riksförbund representerar representerar över 165 företag med cirka 5 000 anställda inom sjömat som enligt uppgift omsätter mer än 17.8 miljarder kronor.