Portfolio (tillfälligt öppen för alla besökare)
Stina23
Ny forskning: bättre för äldre med en stor måltid än många små
Örebro universitet meddelar att det är bättre för äldre personers hälsa att få i sig ett rejält mål mat om dagen än många mellanmål. Det resultatet redovisar forskaren Stina Engelheart i sin doktorsavhandling. Forskaren ger också konkreta tips om mat till pensionärer.
– En god trerättersmåltid kan betyda mycket. Det verkar mer gynnsamt att äta ett rejält mål mat, säger hon, enligt ett pressmeddelande.
Forskaren har i en studie följt 69 personer över 65 år i de flesta fall under tre års tid.
”Från det att de skrevs in i hemsjukvården har personerna fått lämna olika sorters prover. Ett team med olika kompetenser har kartlagt bland annat deras sjukdomar, näringsintag, välmående och fysiska funktion”, skriver Örebro universitet i pressmeddelandet.
”Det visade sig då att ett större mål mat var viktigare för det totala intaget av energi och protein än att sprida ut ätandet till många tillfällen under dygnet.”
– Det gäller att få i sig så tillräckligt mycket energi. Om du inte orkar äta så stor portion mat, så måste portionen vara energi- och näringstät för att du ska få i dig tillräckligt. Man kanske också kan tänka sig en trerättersmåltid, med förrätt, huvudrätt och efterrätt, för att få så mycket energi som möjligt, säger Stina Engelheart.
Stina Engelheart ger dessa tips om mat till pensionärer (källa: Örebro universitet):
1. Ät tillräckligt mycket
”Det är inte ovanligt att äldre personer äter mindre än tidigare. Men tappade kilon är inte samma sak när man är 80 som när man är 30. Högre upp i åldrarna kan det få allvarliga konsekvenser.”
– Man ska helst inte gå ner i vikt, för då tappar man viktig muskelmassa. Det gäller oavsett om man överviktig från början eller inte. Ju äldre man blir desto viktigare är det att bibehålla vikten. Oavsett på vilken nivå man har sin kroppsvikt, säger Stina Engelheart.
2. Ät olika saker
”Precis som tidigare i livet är det lämpligt att blanda vad som ligger på tallriken och inte heller äta samma sak varje dag.”
– Det är alltid bra att variera livsmedlen så mycket som möjligt. Då har man större chans att få sig det man behöver, säger Stina Engelheart.
3. Håll koll på proteinerna
”Protein är viktigt för att minska den muskelnedbrytning som sker med stigande ålder. Det betyder att till exempel kött, fisk, mjölkprodukter, ägg, spannmål eller baljväxter är bra att ha på tallriken.”
– Se till att det finns något proteinrikt vid varje måltid. Hoppa inte över det. Drick gärna mjölk till maten och ät yoghurt eller någon annan mjölkprodukt till frukost. Tar du kaffe och smörgås på kvällen, så se till att det finns något proteinrikt på smörgåsen. Kanske en ägg- och sillmacka, säger Stina Engelheart.
/FoodMonitor
Här finns den aktuella doktorsavhandlingen:
http://oru.diva-portal.org/smash/record.jsf?pid=diva2%3A1522488&dswid=4291
Bilden: Stina Engelheart. Foto: Jesper Mattsson/Örebro universitet.