Livsmedelsverket förelägger Skövde Slakteri att åtgärda hygienbrister – hotar med vite
En städare plockade på golvet och sedan utan att tvätta sina händer emellan tog i ister på slakteriet Skövde Slakteri AB i Skövde. I andra fall ska personal inte ha tvättat händer mellan arbete med olika slaktkroppar. Det påstår Livsmedelsverket som kräver att slakteriet vidtar åtgärder. Vd Stefan Kylén kommenterar ärendet. Åtgärder har vidtagits.
”På en dag passerar ungefär 1 300 slaktkroppar av gris och det blir därmed lika många handtvättar per person på linjen. Ärendet gäller missad handavsköljning mellan två slaktkroppar vid enstaka tillfälle. Vi ser dock allvarligt på det inträffade och vi har vidtagit åtgärder för att förhindra att det händer igen”, skriver Stefan Kylén vd i Skövde Slakteri AB, i ett mejl till FoodMonitor.
Det här föreläggs nu slakteriet: ”Att personal som arbetar i avdelningen svinslakt rengör händerna mellan olika arbetsmoment som riskerar att kontaminera livsmedel.”
Livsmedelsverket kräver att avvikelserna åtgärdas senat den 1 april. Föreläggandet har förenats med ett vite på 50 000 kronor.
Det var vid ett kontrollbesök på Skövde Slakteri AB som dessa avikelser ska ha konstaterats: ”Att städaren under rasten plockade saker på golvet m.m. och sedan plockade ister i ister hållet utan att tvätta händerna emellan.”
”Att vid positioner innan besiktningen, hanterades flera slaktkroppar i rad utan att tvätta händerna eller sterilisera kniven emellan. Då man inte vet vilka djur som kommer kasseras vid besiktningen är det viktigt att inte korskontaminera slaktkroppar innan denna position.”
Samtidigt skriver Livsmedelsverket att man gjorde kontrollen den 26 november 2021.
Myndigheten påstår också att man vid en uppföljande kontroll den 14 januari 2020 konstaterade att avvikelsen gällande handhygien bestod.
(Det är oklart varför myndigheten slarvat med datumen /red)
Vid svinslakten ska dessa avvikelser ha noterats: ”Personal som skar ner tungan steriliserade sin kniv, men vid uppföljningen hade personen skyddshandsken utanpå plasthandsken samt tvättade inte sina händer efter kontakt med tungan innan han gick över till att hantera njurar och lever.”
”Vid slaktpositionerna innan besiktningen, hanterades flera slaktkroppar i rad utan att tvätta händerna emellan.”
Livsmedelsverket tycker det är angeläget att avvikelserna rättas till.
”I vårt beslut om hur lång tid företaget får på sig att åtgärda avvikelserna har vi utgått från hur allvarliga avvikelserna är och vilken tid som vi bedömer är rimlig för företaget att åtgärda dem. Eftersom avvikelsen är återkommande så anser Livsmedelsverket att det nu är befogat att förena föreläggandet med ett vite. För att kunna se att arbetssättet verkligen fungerar så lägger vi ett löpande vite för varje påbörjade kalendermånad som föreläggandet inte följs från och med den 1 april 2021”, skriver man.