Livsmedelsverket: Kils Slakteri AB uppfyller inte lagstiftningens krav om livsmedelsinformation och mikrobiologiska kriterier
I dagarna har Livsmedelsverket förelagt charkbolaget Kils Slakteri AB i Kil att vidta åtgärder så att bolaget följer livsmedelagen. Detta efter det att myndigheten påstår sig ha konstaterat avvikelser.
”Vid kontrollbesök på anläggning Kils Slakteri AB den 10 februari 2021 konstaterade Livsmedelsverket att företaget inte uppfyller lagstiftningens krav gällande livsmedelsinformation och mikrobiologiska kriterier”, skriver Livsmedelsverket i ett beslut den 10 mars.
Vid kontroll av förpackade produkter ska myndigheten bland annat ha gjort dessa iakttagelser: ”Etiketten till Salsiccia färskkorv saknar funktionsnamn konserveringsmedel innan natriumnitrit.”
”På etiketten till Kassler deklareras inte farinsockar på förpackningen, men finns inte med bland råvarorna. Socker deklareras men finns inte med bland råvarorna. Konserveringsmedel natriumnitrit saknar funktionsnamnet konserveringsmedel. Produkten saknar kötthalt.”
”Vid kontroll av etikett för Salsiccia färskkorv står det "styckat av" på förpackningen med två olika styckningsanläggningar. Detta är vilseledande eftersom köttet är styckat på en och samma anläggning.”
”Vid kontrollen saknas näringsdeklaration helt på Bacon. På Salsiccia och assler stämmer inte näringsdeklaration överens mellan uträkningen som gjorts på receptet och det som står på etiketterna. Företagaren kan inte på ett trovärdigt sätt visa hur man beräknat mängden på de näringsämnen som anges i näringsdeklarationen.”
”Vid kontrollen av informationen på de kontrollerade etiketterna för produkterna Nötfärs, Salsiccia färskkorv, Bacon och Kassler visar det på flera brister i rutinen kring hur ni (Kils Slakteri /red) säkerställer att lagstiftningens krav i förordning (EU) nr 1169/2011 följs och uppfylls. Vid kontrollen lades fokus på granskning av dessa fyra produkter, men det noterades att samma typer av brister i märkningsuppgifter även förekom på andra av företagets förpackade produkter. När företag märker sina varor med information är det viktigt denna är tydlig och korrekt. Konsumenter ska inte vilseledas eller luras.”
”Prov avseende Listeria monocytogenes har inte tagits tillräckligt många gånger 2020 på ätfärdiga livsmedel. Provtagning med fem provenheter vid varje provtagningstillfälle har gjorts en gång under 2020 avseende Listeria monocytogenes på produkter. Mängden prov i förhållande till tillverkningsmängden bedöms inte tillräcklig enligt Livsmedelsverket. Provtagning ska ske samtidigt på både produkt, utrustning och brunnar på anläggningen och anpassat efter hur många ton företaget producerar. Livsmedelsföretag som producerar ätfärdiga produkter måste säkerställa att produkterna är fria från Listeria monocytogenes. En viktig del för att säkerställa att rutinerna fungerar är att företaget har utfört provtagning av utrustning, brunnar och på ätfärdig produkt. Listeria monocytogenes kan allvarligt skada människors liv och hälsa.”
Det här har Livsmedelsverket förelagt Kils Slakteri AB att göra: ”Inrätta ett fungerande system som medför att produkter som packas och märks på företaget uppfyller det krav som gäller kring märkning och information.”