Jordbruksverket: livsmedelsförsörjningen kan komma att påverkas om fjäderfänäringen fortsätter att drabbas hårt
I dagarna har Jordbruksverket rapporterat om hur man ser på läget i landet till Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB. Fågelinfluensan är ett hot som kan komma att påverka livsmedelsförsörjningen.
”Jordbruksverket gör den samlade bedömningen på nationell nivå att livsmedelsförsörjningen är opåverkad, men att den kan komma att bli det om fjäderfänäringen fortsätter att drabbas hårt. Utbrotten kräver mycket personal internt och gör att ordinarie arbetsuppgifter skjuts upp. Personalsituationen är ansträngd. Jordbruksverket bedömer att risken för nya fall av fågelinfluensautbrott är förhöjd under lång tid (månader) framåt. Årets fågelinfluensavirus är mycket smittsamt”, skriver Jordbruksverket till MSB.
Det här har hänt i år enligt Jordbruksverket: ”2021-01-02 till 2021-02-18 – Högpatogen fågelinfluensa H5N8 på större avelsanläggning. Blenta i Sjöbo, Skåne. Inga konsekvenser för livsmedelsproduktionen.”
”2021-01-14 till 2021-02-16 Högpatogen fågelinfluensa H5N8 i en kalkonbesättning. Skivarp, Skåne. Inga konsekvenser för livsmedelsproduktionen.”
”2021-01-18 och 2021-01-31 – Högpatogen fågelinfluensa H5N5 i en värphönsbesättning med storskalig äggproduktion. Två utbrott på närliggande anläggningar med samma ägare. Mönsterås. Mycket låg till ingen konsekvens för livsmedelsproduktionen.”
”2021-02-15 – Högpatogen fågelinfluensa H5N8 i en besättning med tillväxtkalkoner. Östra Herrestad i Simrishamns kommun. Än så länge ingen konsekvens för livsmedelsproduktionen. Inom restriktionsområdet (10 kilometer från gården) för utbrottet ligger drygt 30 fjäderfäbesättningar till som skulle kunna drabbas om viruset sprider sig.”
”2021-02-17 – Högpatogen fågelinfluensa H5N8 i en hobbyhönsbesättning i Skepplanda, Ale kommun. Ingen konsekvens för livsmedelsproduktionen.”
”2021-02-20 – Fler fall av fågelinfluensautbrott i tambesättningar hos fjäderfä sedan förra rapporteringen (från 2021-02-22 fram tills idag 2021-03-05). Dessa omhändertas i linjen och krisorganisationen kvarstår i grundberedskap. Ingen konsekvens för livsmedelsproduktionen.”
”2021-03-09 – Ytterligare sju tambesättningar med fjäderfän drabbade sedan föregående rapportering (vecka 10). Dessa har omhändertagits i linjen fram till 2021-03-16. Fjäderfänäringen är väldigt utsatt i år på grund av väldigt smittsam variant av fågelinfluensavirus.”
”2021-03-16 – Jordbruksverket gick återigen upp i höjd krisledning och omhändertar nu fågelinfluensautbrotten i krisorganisationen. Alla 20 utbrotten i tambesättningar under 2021 ligger i södra Sverige, från Östergötland ner till Skåne. Kvittblivningsprocessen (det vill säga destruktion av kadaver) är ansträngd och utgör den största flaskhalsen i omhändertagandet. Det spås inte bli någon äggbrist till påsk. Fågelinfluensaviruset är mycket smittsamt och fåglarnas flytt norrut i och med att det blir varmare, kan komma att öka smittspridningen ytterligare. Produktionen av ägg, slaktkyckling och kalkon i Sverige kan komma att minska. Näringen förlorar inkomster och konsumentpriserna på ägg, kyckling och kalkonkött kan komma att stiga.”
Jordbruksverket ser nu en betydande påverkan på grund av covid-19.
”Jordbruksverket gör den samlade bedömningen på nationell nivå att livsmedelsförsörjningen inte är påverkad, men för djurens hälso- och sjukvård har påverkan nu ökat till betydande (avser Covid-19-situationen). Detta avser främst att tillgången till resurser är ansträngd och att belastningen på personal eller funktioner/verksamheter börjar bli väldigt ansträngd. Uthålligheten över tid är ansträngd och kan komma att bli värre i och med det samtidiga utbrottet av Covid-19. … Det bekräftas ständigt nya fall av fågelinfluensa hos vilda fåglar och viruset cirkulerar på olika platser runt om och i Sverige. Fågelinfluensa bör därför fortsatt ses som ett hot och fler utbrott kan komma.”