KRAV: dessa punkter i EU-kommissionens EKO-handlingsplan är relevanta för Sverige
EU-kommissionen publicerade igår en handlingsplan för tillväxt på den ekologiska livsmedelsmarknaden och inom det ekologiska lantbruket. På miljömärkningen KRAV är man glada åt detta och har identifierat viktiga punkter som är relevanta för Sverige.
– Det har inte funnits någon handlingsplan sedan 2014, så detta visar tydligt EU:s ambitioner för ekologisk produktion. Det är oerhört glädjande – för Europa, för Sverige och för miljön, säger KRAVs vd Anita Falkenek, enligt ett pressmeddelande.
Enligt KRAV är dessa punkter i handlingsplanen relevanta för Sverige:
”1. 30 procent av EU:s budget för forskning och utveckling inom jordbruk, skog och landsbygdsutveckling ska öronmärkas för forskning som främjar ekosektorn.”
”2 Vikten av nationella mål och strategier för den ekologiska produktionen och konsumtionen.”
”3. Uppmuntran till medlemsländerna att införa “ekologiska regioner” likt Italien, där lantbrukare, medborgare, företag och offentlig sektor samarbetar kring ett hållbart brukande av lokala resurser baserat på de ekologiska principerna. Målet är att stärka regionen både ekonomiskt, sociokulturellt och miljömässigt.”
”4. Ringmärkt budget för att marknadsföra ekologiska produkter mer till konsument.”
”5. En europeisk studie ska genomföras för att visa det verkliga priset för maten, där målet är att mat som produceras på ett miljö-ovänligt sätt ska blir dyrare.”
”6. Stärkt rådgivning inom ekologisk produktion och omställning.”
”7. Det enskilt viktigaste politikområdet för att påverka utvecklingen i lantbruket är EU:s gemensamma jordbrukspolitik, CAP. Det pekas också ut av Kommissionen som ett område där medlemsländerna själva nu har en möjlighet att skapa tydliga ersättningar till ekologisk produktion likväl som till rådgivning och andra främjande insatser riktade till såväl ekolantbrukare som konventionella lantbrukare på väg mot omställning.”