Djurbonde dömd för djurplågeri – villkorlig dom och 4 000 kronor i böter
Djur som frusit, otillräckligt med foder, kalvar som inte nått upp till vattenkoppar, geggiga rasthagar, smutsiga liggytor, parasitangrepp och misstanke om gödselpansar. Tidigare denna månad dömde Skellefteå tingsrätt en djurbonde för djurplågeri.
”Det har varit fråga om allvarliga fall av djurplågeri som har omfattat ett relativt stort antal djur. Trots detta anser tingsrätten att påföljden kan stanna vid villkorlig i förening med dagsböter”, skriver domstolen i sin dom.
Enligt domstolen har djur hos primärproducenten frusit och utsatts för stress av att konkurrera om fodret och varit stressade av att inte få tillräckligt med foder.
”… en del djur har, förutom att de varit magra, även har växt dåligt och blivit outvecklade. Detta visar på de fått otillräckligt foder under lång tid. Detta måste anses ha orsakat lidande för de aktuella djuren”, skriver domstolen.
Domstolen har bland annat också konstaterat att de minsta kalvarna som varit på gården inte kunnat dricka ur vattenkoppar eftersom de inte nått upp. Den bristen kan ha mildrats av att en del har diat.
”Kalvarna i den stora lösdriften når inte upp till vattenkoppen och får därför inte vatten två gånger per dag”, skriver Länsstyrelsen Västerbotten i en kontrollrapport som domstolen tagit del av.
Rasthagarna hos primärproducenten har varit geggiga och liggytorna smutsiga. Det har fått negativa konsekvenser för djuren.
”Förhållandena har lett till att djur varit smutsiga vilket orsakat lidande genom att de frusit och riskerat hudskador genom gödselbränna”, skriver domstolen.
”Man har i detta fall även sett djur som har frusit trots att temperaturen inte varit förhållandevis låg vid länsstyrelsens besök.”
En del djur hos djurbonden har fått kala fläckar på grund av lusangrepp.
Det har även funnits påståenden om att det foder djuren fått inte skulle ha varit av tillräckligt bra kvalitet. Det har emellertid inte domstolen kunnat bekräfta.
Utöver detta framgår det av en kontrollrapport från Länsstyrelsen Västerbotten förekom det även dessa brister hos djurbonden: ”Djur med öronnummer … hade förväxta klövar. … hade skruvklövar.”
”Vid kontrollen uppmärksammades att ko med öronnummer … hade slidframfall som inte behandlats. Framfallet hänger ut hela tiden, även när djuret är uppe och går omkring. Detta borde ha uppmärksammats och veterinär kontaktats för bedömning och behandling.”
”Djuren som hölls i större grupper (kor, kalvar, ungdjur, tjurar) är väldigt ojämna i hull vilket tyder på att inte alla djur inte får tillgång till foder. Foderbordens storlek är anpassade för att djuren ska ha fri tillgång till foder, det vill säga det finns inte tillräckligt med utrymme för att samtliga djur ska kunna äta samtidigt. Ett vuxet djur som väger högst 500 kilo ska ha minst 0.60 meter ätbredd. Större djur ska ha mellan 0.7 – 0.75 meter ätbredd. I den lilla lösdriften är foderbordet cirka 8 meter vilket knappt räcker till enbart de största djuren. I den stora lösdriften är foderbordet cirka 10 meter vilket innebär att inte ens de största djuren ryms att äta samtidigt. Vid utfodring av kraftfoder blir djuren mycket oroliga och springer fram och tillbaka. Alla djur ryms inte att äta samtidigt. Det leder till att det oftast är samma djur som blir bortknuffade och får därmed sämre och sämre hull. Även grovfodret är ojämt utspritt i den stora lösdriften så alla ätplatser har inte tillgång till något grovfoder. De minsta kalvarna når inte att dricka ur vattenkopparna i den större lösdriften då de sitter cirka 90 centimeter högt upp. I en del av lösdriften hålls cirka 30 djur med kalvarna inräknade. Det ska vara högst 25 djur per vattenkopp vilket innebär att det finns för få antal vattenkoppar där.”
”Underlaget mellan lösdrifterna och plåtligghallarna var mycket geggigt och blött. De mindre djuren hade svårt för att ta sig fram i geggan. Djuren blir smutsiga, blöta och nerkylda av att gå där. Risken för klövsjukdomar ökar och när det fryser på finns risk för att djuren fläker sig eller får frakturer.”
Djurbonden döms för djurplågeri avseende två tillfällen under perioden 2017-10-01 till 2019-03-01 till villkorlig dom och dagsböter 80 om 50 kronor.