Portfolio (tillfälligt öppen för alla besökare)
Ny studie pekar på att vanlig antioxidant i livsmedel kan påverka immunförsvaret – risk att effekt av vaccin reduceras
Resultat från organisationen Environmental Working Group i USA pekar på att antioxidanten tert-butylhydrokinon (TBHQ) och förpackningskemikalier som PFAS påverkar immunförsvaret hos människor. Risken finns i så fall att kemikalierna har en effekt på hur effektiva vaccin, som de mot covid-19, är. TBHQ är vanligt förekommande i livsmedel som spannmålsprodukter, torkade köttprodukter, såser och vissa snacks.
”Antioxidantkonserveringsmedlet tert-butylhydrokinon (TBHQ) visade aktivitet både i ToxCast-analyser och i klassiska immunologiska analyser, vilket tyder på att det kan påverka immunsvaret hos människor”, skriver forskarna.
Så här skriver Livsmedelsverket om TBHQ på sin webbplats:
”Framställs syntetiskt. TBHQ får tillsammans med gallater (E 310-312) och BHA (E 320) användas till animaliskt och vegetabiliskt fett (ej olivolja) avsett för yrkesmässig framställning av värmebehandlade livsmedel och till stekning. Därför finns de också i livsmedel som framställs av sådana fetter. Får bland annat användas till potatismospulver, tuggummi, förkokta spannmålsprodukter, kakmix, soppulver, torkade köttprodukter, såser, kosttillskott och vissa snacks.”
Forskarna har även testat kemikalier av typen per- and polyfluoroalkyl (PFAS) som enligt dem är kända för att kunna migrera från livsmedelsförpackningar till förpackade livsmedel.
”I epidemiologiska och toxikologiska studier undertrycker PFAS immunsystemet och minskar effekten av vaccination”, skriver forskarna.
Enligt Naturskyddsföreningen finns PFAS finns i många förpackningar av papper/kartong som behöver stå emot vatten och fett.
”Det kan vara papperspåsen till pommes fritten, pizzakartongen, papplådan till nudlarna, micropopcorn-påsen eller andra förpackningar till färdiglagad mat. Däremot finns de inte i så kallade vätskekartonger, som används till krossade tomater, bönor etcetera”; skriver man på sin webbplats.
Anledningen till att PFAS används är kostnaden.
”Idag är marknadsandelen för PFAS-fria alternativ i livsmedelsförpackningar under 1 procent. Den främsta anledningen tros vara kostnaden, PFAS-fria alternativ är cirka 11-32 procent dyrare att producera”, skriver forskningsinstitutet RISE på sin webbplats.
HÅKAN FRISELL
Fakta:
Den aktuella artikeln har rubriken “Investigating Molecular Mechanisms of Immunotoxicity and the Utility of ToxCast for Immunotoxicity Screening of Chemicals Added to Food” och publicerades förra månaden i tidskriften International Journal of Environmental Research and Public Health.